Tech-bolagen överallt

Techbolagen 15Teknikbolagen har sett sitt största hack nedåt på flera år. ”Men tech är ingen bransch för sig, utan är allt oftare en del av många andra. Därför har aktiekurserna i techbolagen stuckit upp så kraftigt senaste året. Och då är det inte konstigt att de känner av senaste månadernas börsnedgång mer än snittet.”

Det menar Anders Tandberg Johansen, förvaltare DNB techfond, när vi tar en lunch och pratar många av svenskarnas favorit-techbolag. Han har även ett svenskt techbolag i portföljen.

Världen största bolag har han sålt ned sista tiden. ”Apple p/e 10 låter ju jättebilligt. Men omvärlden tvekar över deras tillväxt. Den fenomenala tillväxt vi sett har de svårt att upprepa. Vi har minskat.”

Google har gjort mycket rätt sista tiden. Att dela upp bolaget i en sök-del och en utvecklings-del, säger Anders är helt rätt. Nu kan vi som följer bolaget enklare värdera innehållet. Då är det inte konstigt att värderingen stuckit iväg. ”Vi säljer av lite och kan köpa igen senare”.

Anders kollega Sverre Bergland är idag bortrest på annat håll. Anders vill gärna prata om utvecklingen i Kina.
”Vi ser en rad Kina-tech växa fram. Här väljer vi konsumenttemat i Alibaba och Ctrip. Vi talar om två näthandlare. Ett stort varuhus och en resesajt.”

Bolag som fokuserar på moln (cloud) tjänster har vägen framför sig spår Anders Tandberg Johansen. ”Vi ser att Cisco och Oracle ligger bra till här. De som inte hängt på molnteknologin blir förlorare.”Tech Anders favoriter

Hewlett Packard kanske inte låter så spännande. Men Anders tänker annorlunda. Även här handlar det om en uppdelning av bolaget. Anders gillar den stabila skrivardelen. ”Det är just därför vi gillar att ha dem i portföljen. De bidrar till stabilitet och bra utdelning. Däremot kommer vi sälja av alla deras små olönsamma bolag. Där går vi tvärt emot strömmen.”

Sociala mediebolag som Facebook och Twitter har han inte mycket för. ”Jag missbedömde Facebooks intjäning. Den kom tidigare än vad jag räknat med. Men nu har de svårare att växa vidare.”

Andra bolag som Anders inte har mycket för är det svenska spelbolagen. ”De är för dyra. Jag hittar billigare i England. Därför har jag köpt Playtech. Som svenska Netent, men billigare. Dessutom slipper jag gärna risken för Betsson i Turkiet. Det kan ju sluta hur som helst.”

När det gäller svenska bolag har Anders en favorit. ”Det är egentligen min kollega Sverre Berglands stora bett i Sverige Enea. Han imponeras av bolagets omdaning och nya tjänster. De behåller vi trots nedgången”

Några andra svenska aktier har Anders och Sverre inte. Det finns en rad omdiskuterade techbolag, men de är allt för dyra och har svårt att leva upp till förväntningarna.

Mitt råd: en fråga kvarstår är techfonder en branschfond eller är det en bransch som finns i många andra? Du kan jämföra det med SKF. Få beskriver dem som egen kullagerbransch, utan snarare ett bolag som finns i en rad andra branscher. Kanske även tech är moget för den uppgraderingen, Då blir känsligheten lägre och tillväxten större. Och att en optimistisk sparare då kan sträcka sig till 10% i en techfond?

Vilka Tech-bolag gillar du och varför?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer