En miljon dubbelbeskattas

pension pskyltÖver 1 miljon svenskar dubbelbeskattas redan när de sparar i privat pensionsförsäkring. Tyvärr tycks regeringen inte ta det på största allvar, läser jag i deras svar. Öppna en köksdörr och folkbilda, säger jag. Varna under tiden dina grannar och vänner för dubbel skatt, som redan många har. Nu är det tre månader kvar till årsskiftet. Då ökar siffran ytterligare.

Det är vid förra årsskiftet som det mesta av skatteavdraget för privat pensionssparande försvann. Tjänstepension är som vanligt.

Snittsvensken som sparar i privat pension, 470 kr per månad, hade redan fyllt 2015 års kvot i april. De är redan dubbelbeskattade och betalar därmed i snitt 1 128 kr i onödiga skatt.

Det är ingen jättestor summa. Men statens tjuvnyp riskerar att allvarligt minska intresse för att spara till sin pension. Och okända regler kan göra spararna till hett villebråd hos oseriösa säljare. Det har vi redan sett.

Det är Sifo som visar att 2/3 svenskar sparar vidare i pensionsförsäkringar precis som förut. Endast 1 av 3 har förstått de nya reglerna.

 

När nästa år startar; den 4 januari försvinner hela avdraget. Då blir varje krona dubbelbeskattad. Alla 2,2 miljoner sparare måste byta sparform. Privat pensionsförsäkring stängs ned. Vi talar om en sparrevolution, som majoriteten missat.

Regeringen däremot tycks inte riktigt engagera sig, utan nöjer sig med att konstatera att branschen borde klara av att förklara det för spararna. Regeringens skriver i budgeten ”vår tidsstudie visar att det tar 1-2 minuter att informera varje sparare.” Regeringen talar om att ”alla kan informeras för en kostnad på 10 msek eller 5 kr per sparare”.

Men det är naivt. Folk agerar inte rätt för att de får ett kuvert. Och regeringen missar även att branschen kanske inte vill att sparare ska byta. Utan de vill att sparare ska byta på ett särskilt sätt, som gynnar pensionsbranschen. Det har jag tyvärr sett allt för många exempel på. Regeringen passivitet riskerar nu försämra svenskarnas långsiktiga sparande på ett allvarligt sätt. Vi talar om viktiga pengar. Som om de hamnar fel får ligga där och skräpa i årtionden. Så fungerar tyvärr mångas pensionssparande idag. Spararna gör bara ett val, sedan är det för sent.

Här krävs folkbildning efter 25 år av hårt mallat sparande. Nu måste ju själva tänka själva och göra ett pensionsval. Det gjorde de senast 1988.

 

Men vill pensionsbolagen informera spararna? Bolagen tjänar ju på att sparare fortsätter i samma gamla fonder. Gärna i dyra försäkringar…

Min fru fick ett brev ifrån Folksam, där hon hon ”hotades av dubbel skatt” och sedan gavs hon ETT svarsalternativ; ”Folksams kapitalförsäkring” vars avgifter inte är billig. Vars inlåsning är kostsam… Det är vare sig folkbildning eller seriös kundinformation. Självklart borde staten ställa krav på hur informationen ska se ut, eftersom bolagen missköter det så upp åt väggarna. Självreglering önskar branschen. Men inte är de värda den friheten när de beter sig så illa.

Varför ska min fru och alla andra låsa in pengar i en dyr kapitalförsäkring i fem år som dessutom kostar pengar att lämna i förtid. Det är som att ICA skulle börja sälja mamutkött…

Här spartestet av olika pensionsbolagens råd till vilse pensionssparare.

Vilken information skulle du önska?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer