65+sparande i Kalmar

Av Johanna Kull

07 okt 15

Share

kalmar

”Seniorer har mycket pengar, men kan få ut mycket mer av dem”, det var några ord vid måndagens Senioruniversitet i Kalmar som sprider kunskap till över 1500 medlemmar. Denna vecka om sparpengar och nästa gång om Nobelpristagare. Tänk om fler seniorer gick samman på ett liknande sätt….

Min kollega och sparanalytiker Johanna Kull föreläste där under måndagen. Temat för dagen var hur du kan spara som 65+. Hela 300 intresserade deltog. Här hennes spaning: 

Vid 65 sitter vi ofta på den största pott pengar vi någonsin haft. För utgifterna har flyttat ut. Pengaslukaren barn/ungdomar har flytta ut och vi har haft 10/15 år på oss att spara en summa av lönen. Men potten pengar måste vi ta om hand . Nu kommer inga fler löneökningar men vi har fortfarande många aktiva år framför oss. Just hur seniorer tar om hand om pengarna på bästa sätt för att kunna förverkliga sina drömmar, eller spara till barnbarnen, var temat för dagen i Kalmar.

De huvudsakliga verktygen (sparformerna) vi har att arbeta med är:  Bankkonto, globalfonder och Sverigefonder. För sparande på kort, medellång och lång sikt. Jag väljer medvetet att utelämna andra parallella typer av sparformer. Allt för att förenkla och tydliggöra.

Äldre har generellt sett alltför mycket av sitt sparande på bankkonto och det är något som Kalmar-seniorerna känner igen sig i. ”Jag är orolig för att mitt livs besparingar ska försvinna på några månader. Då har jag dem hellre på konto, även om det inte ger något”, säger en av deltagarna.Kalmar 2

Det är nog lite missförstånd, tänker jag. Att ha balans mellan aktier och räntor är inte samma sak som att spela på lotto. Det handlar inte om att chansa för att hitta just rätt aktie eller fond. Det handlar snarare om att vara enträgen. Spara länge och ofta. Här är mina fyra tips till seniorerna:

* Välj din balans mellan aktier och räntor. De pengarna du ska använda de närmaste fem åren ska vara tillgängliga och du ska kunna ta ut dem när som helst. Då passar bankkonto eller en billig korträntefond. Undvik konton med inlåsning. Det här är ju pengar du vill använda, då ska de inte vara inlåsta.

* Pengar du inte ska använda på fem års sikt ska du låta växa vidare. Då passar globalfonder. I en globalfond sparar du i hela världen och blir inte beroende av ett enskilt land, bransch, politiker eller företag.

* Pengar du sparar på längre sikt än tio år ska få frodas ännu mer. Då passar Sverigefonder bra. De ger bäst tillväxt på sikt, men varierar också mest. Här får vi del av välskötta svenska storbolag som säljer till tillväxtländer. Av dem kan vi förvänta oss 6-8% per år i snitt. Snäppet bättre än globalfonderna, men vi måste klara av att det blir minus ibland. Därför passar Sverigefonderna för pengarna som vi inte ska använda på många år.

* Spara i första hand i fonder med låga avgifter. Från 0,4 % i avgift och nedåt. Då får du en given rabatt på 75% mot snittpriset och sparar många tusenlappar. Billiga fonder finns idag hos alla banker men det är inte dem som din rådgivare kommer att presentera i första hand. Nej, du måste själv fråga efter de billigaste fonderna, men de finns där. Jag lovar!välj rätt skatt

* Spara på ISK-konto. Så betalar du bara 1 % i skatt istället för 30 %. Sparar du i en Sverigefond så får du efter 10 år ut 15 % mer i handen, om du väljer att spara på ett ISK-konto istället för ett traditionellt aktiefondkonto.

Just det här med billiga fonder var en fråga som väckte stort intresse. Många vittnade om att de känner sig lojala mot sin bank och sin rådgivare. Inte nödvändigtvis för att de är speciellt nöjda, mer för att de alltid haft samma bank. ”Jag har aldrig tänkt på att byta bank. Tanken har faktiskt aldrig slagit mig, men så vet jag heller inte vilka fondavgifter jag betalar”, säger Ingegerd. 

Att byta bank är såklart ett alternativ. Men numera går det att hitta lågprisfonder hos nästan alla banker. Det gäller bara att vara frågvis.

Mina tankar: Kalmar bjöd på inspirerande diskussioner och många nyfikna sparare. 65+are må ha en stor pott pengar men de är också försiktiga med dem. Onödigt försiktiga med ALLA pengar, kan jag tycka. En del kan de ju ha säkert och den andra delen kan de låta växa.

Och städa bort höga avgifter och dyra skatter: Sparar tusentals kronor varje år i onödiga avgifter. Ser dina pengar växa och frodas. Det här gör att sparpotten vid 75 mycket väl kan vara större än vid 65, trots att du har haft råd att förverkliga dina drömmar.

Vad tycker ni, tänker du spara som senior?/Johanna Kull, sparanalytiker Avanza

 

Relaterade inlägg

Kommentarer