Pengaskolan 1: Ta hem pengarna

Pengaskolan 1Pengaskolan är igång. 2o elever lyckades bli antagna. I åldrarna 24 till 67 år. Från Uppsala, Västerås, Nyköping och Stocholm. Första lektionen handlade om att skaffa hem pengarna. Vi talade om bolånet som är den klart största vardagsutgiften. Därför är den viktigast att ta tag i. Genom att pruta. Nästa gång vi träffas ska vi få pengarna att börja växa.

Hälften av eleverna hade försökt att pruta sedan tidigare. Men de är tydligen inte nöjda, för med block, penna och många frågor så hade vi spännande 90 minuter intensivt prat om räntor, bolån och pruttaktik.

Första steget tar vi redan när vi köper vår bostad.Bästa prutskälet

När vi sedan ska förhandla bolån så går det inte att förvänta sig full succé direkt. Men att sikta på att pruta 0,4 första gången är ett bra mål. Sedan kanske du kan öka prutningen till 0,6% året efter?

Då är det bra att vara påläst: Bolånebankerna har historiskt höga marginaler.

Utgå ifrån aktuella snitträntan. Där hittar du vilka tre du ska kontakta.Bolånebankernas marginaler

Gå inte på snacket om Vi har fått högre bolånemarginaler.

Binda/inte binda: kostar i snitt 1 000 kr per månad. Och räntorna blir låga under många år…

Vad som överraskade eleverna:”Att bolånebankerna höjt marginalerna från 0,2 till 1,65% senaste åren”.  ”Att bankmannen som säljer bolån snabbt kan öka vinsten genom att sälja extra tjänster”. ”Använd gärna en bolåne-mäklare för att skaffa bra räntelöften”

Till nästa möte den 22 oktober ska eleverna ha gjort ett seriöst prutförsök, enligt prutskolan. Då pratar vi om erfarenheterna och går vidare med diskussionen: hur sparar vi bäst pengarna… Amortera eller spara var en fråga som dök upp. Den kommer naturligt vid nästa möte.

Vilket är ditt bästa pruttips?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer