Gruvaktie återigen i värmen

Av Johanna Kull

22 okt 15

Share

Boliden 6 mBoliden med 75 000 aktieägare den populäraste gruvaktien hos svenska småsparare. Men de senaste månaderna har fallande råvarupriser fått spararna att lämna den svängiga aktien. Fram tills nu, veckan innan rapporten så storköper sparare igen.

Gruvbolagets aktie inledde året bra men har sen april gått kräftgång på börsen och tappat 18 %. Spararna har agerat och har sålt av aktien alla årets månader. Fram till nu.

Senaste veckan verkar de tro på högre råvarupriser och en ljusare framtid. Så nu, veckan innan rapporten, har spararna börjat trycka på köpknappen igen. Trots att analytikerna förväntar sig ett något sämre resultat än förra året.

Om spararna har rätt återstår att se. Rapporten släpps fredag kl 07.45.

Mina tankar: Jag är försiktig med råvaror. För att citera fondförvaltaren Vegard Søraune på Odin fonder ”Eftersom jag inte har den blekaste aning om vart oljepriset och andra råvarupriser står om tre år så kan jag inte köpa dem. Jag vill kunna se in i framtiden för att köpa en aktie.” Och råvaror får vi ändå genom global- och Sverigefonder. Här finns ju både olja och gruvor, så vi behöver inte känna att vi lever utan dem.

Investerar du i råvaror? /claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer