Köper 6 av 10 folkaktier

Av Johanna Kull

23 okt 15

Share

kop för 6 av 10 folkaktierFolkaktierna gillas ordentligt och privatpersoner har senaste veckan köpt upp dem för 500 miljoner kronor. Telia vinner köprusningen strax före en Handelsbanken och Volvo. Detta trots en motvind där kurserna är ned i snitt 2,6%. Med handel och spekulation märks i Handelsbanken, där har gjort 10 gånger fler affärer än snittet för Folkaktier.

Av bolagen är det hittills Swedbank, Telia, Handelsbanken, SEB, och ABB som har lämnat sina kvartalsrapporter. Och idag fredag släpper tre andra jättar sina, Volvo, Sandvik och Ericsson. Förväntningarna bland privatpersoner är däremot väldigt olika.Veckans jätteaktier

Folkaktierna har haft motigt ömsom medvind senaste tiden. H&M och bankerna har upplevt medvind. Industri och telekom däremot har tappat mot börsen. Senaste veckan har däremot mycket hänt.

Telekom har i form av Telia utvecklats riktigt starkt senaste sju dagarna, +8% efter Muddy Waters-raset. Och privatpersoner sett köpläge i aktien. Fredagens nyfikenhet riktar sig istället mot näst mest ägda aktien: Ericsson har haft en utveckling som börsen i snitt de senaste månaderna. Men senaste veckan har Ericsson vaknat hela +6%. Men spararna verkar inte tro på ljusning. De har lämnat aktien inför rapporten som släpps idag.

Industrin ska under fredagen visa upp Volvo och spararna har köpt på sig i förhand. Torsdagens konjunktur-rusning hjälpte aktien att nå +3% senaste veckan. Privatpersoner har däremot sålt ned ABB, som i inledningen slog analytikernas förväntningar, men framtiden är mer skeptisk och kurserna är ned 2% senaste veckan. En lika negativ syn verkar spararna ha på en gammal favorit Investor som släpper sin rapport idag fredag.
Sandvik har haft ett riktigt tungt tredje kvartal där de tappat en femtedel av börsvärdet. VD-byte till trots. Och aktien har i veckan fortsatt att falla. Men nu verkar de aktiva spararna tycka att bolaget har fått oförtjänt mycket stryk och har tankat på i aktien. Om de har rätt återstår att se. Kvartalsrapporten släpps idag.Veckans mest köpta

Bankerna har haft ett tufft kvartal och de lever inte upp till analytikernas förväntan. SEB och Handelsbanken är ned 2-3% i veckan. Och Swedbank är knappt över nollan och Nordea är plus 2%. Spararna har ändå köpt Nordea, SEB och Handelsbanken. Men med Swedbank har de däremot tryckt på säljknappen. Swedbank är den bank som klarat sig bäst sett till kvartalet som helhet och det är möjligt att spararna nu tror att det är dags för de andra bankerna att ta igen.

De övriga två folkaktierna H&M och Astra Zeneca, släpper inte sina delårsrapporter förrän i november. Här har också aktiviteten varit låg den senaste veckan. De aktiva spararna har varit upptagna med att handla rapportaktier.

Mitt råd: Folkaktier är en bra start i aktievärlden. Ännu hellre kika på investmentbolag. De tål betydligt mer eftersom de innehåller ofta över 6-7 bolag. Även utdelare kan vara ett jämnare steg än flera av folkaktierna.

Agerar du innan rapporten? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer