Indonesien höjer tempot

Indonesien drar ifrånIndonesiska förnyelsen är på gång. Men den är inte så snabb som omvärlden väntat. Det mest lovande just nu är att den nya presidenten medger att det går för långsamt. Ska du spara i Indonesienfonder så 1) håll ett höga på Economist som då och då berättar om detaljerna och 2) spara små pengar.

En av världens verkliga tillväxtländer, besökte jag för två år sedan. Deras glöd och framåtanda var tydlig. Men när Kinas tillväxt mattats och de devalverar valutan så väcks en oro för mindre tillväxtländer, bland världens analytiker.

Nu är Indonesien inget pytteland. Befolkningen är över 250 miljoner. Vi talar om en ung befolkning och växande underleverantör till Kina, men också en direktexportör till hela världen.

Så fick IndonIndonesienfondesiens ny president Jokowi som valdes mot löften om ”Change”. Vi har också sett en rad reformer. Det är idag enklare för företagare, utländska investerare att etablera sig. Men samtidigt finns här kvar gamla klumpiga lagar, myndigheter som vuxit under en hårdförd nu nedlagd diktatur…

Nu har Jokowi börjat rota i byråkratin, men det går för långsamt menar kritikerna.

Samtidigt visar han mod att inte springa dit det tillfälligt blåser. Landets valuta har varit blåshålet fler gånger senaste åren. Men här rubbar inte Jokowi en min. Det kan vi tolka som att han håller fast vid planen, att verkligen förnya landets ekonomi, inte den lätta men mer genomtänkta vägen. Men vi måste ha tålamod. Att förändra unga ekonomier är spännande. Men om de lyckas vet vi först senare. Så var beredd på stora svängningar i börskurserna. Titta bara på Indonesienfonderna som stigit 60% och sedan fallit 40% flera gånger senaste åren… Omvärlden spelar olika spratt. Billig olja gynnar. Fallande kinesisk yuan spökar….

Sedan länge har jag Indonesienfonden från Fidelity i Fondportföljen här på bloggen. För två månader sedan ökade jag från 4 till 8%. Idag är fonden upp 10-15% och den får stanna kvar.

Mitt råd: lägg inte mer än 5-10% av sparpengarna i en fjärran ekonomi som Indonesien. Vi tål ofta inte mer. Ha istället flera små ekonomier på kontot.

Hur sparar du i små tillväxtekonomier?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer