Enkla fondportföljerna ännu bättre

Av Johanna Kull

03 nov 15

Share

Enkla fondportföljernaDe enkla fondportföljerna får nu en ny billigare bas. En ännu billigare globalfond och Sverigefond. Det är bättre för dig som sparar. Nu har dessa låga 0,2% i avgift. Detta borde alla sparare ha i botten. 85% rabatt mot vad snittsvensken betalar. Och de tre bra fondportföljerna utmanare alla dyra dåliga fondpaket, fondifonder och blandfonder som säljs av rådgivare… Här är fokuset istället billig och bred tillväxt:

Portföljerna är tänkta som genvägen till ett enkelt fondsparande. De kan fungera som bas, som tips och som det enkla startvalet. Och det håller i många år. Det gör att innehållet sällan ändras. Men nu är det dags. För jag hittade en billigare.

Våra stora fonderbörjade året starkt med fin utveckling i Europa. USA försov sig men tekniktunga Nasdaq har piggnat till. Kinas sänkning av valutan ändrade däremot klimatet till börskyla. Svenskarnas vanligaste fonder; Sverige och globalfonder är dock fortfarande på plus. Medan tillväxtmarknaderna har haft det tyngre. I skuggan av oron för Kina så har även Indien, Indonesien mfl straffats. Frontierländerna har däremot stått emot bättre men utfallet är ojämt; 0-10%. Så välj rätt fond där.

Idén med de enkla fondportföljerna är att ge dig som tvekar ett enkelt billigt och brett fondval. Som fungerar som en bra bas många år framöver. Tänk dig bekväma fondsoffor. Ja, de är direkt inspirerade därifrån:

Nu passar jag också på att göra några små-justeringar. Byta ut två av globalfonderna, DNB global och SPP global, mot Länsförsäkringar global index som är billigare. Den prissänktes i våras. Även DNB Sverige byts ut mot den billigare SPP Sverige. Anledningen till bytet är att portföljerna ska innehålla de billigaste fonderna i sin klass. Eftersom det är portföljer som ska hålla i många år, utan att vi behöver ändra om.

PORTFÖLJERNA är nu:

Enkla fondportföljen +8,9 %  (80% globalfond och 20% Sverigefond). Den enklaste portföljen med bara två fonder. Passar lågprisspararen som antingen ska spara i 4-5 år, eller hela vägen till pensionen. I år har portföljen att bägge fonderna givit nära 9% . Sverigefonden och globalfonden har i princip följts åt hela året, även om svängningarna i Sverigefonden varit något större. Precis som de ska enligt skolboken. Avgift: 0,2% per år.

Enkla breda fondportföljen +8,5(60% globalfond, 30% blandfond, och 10% tillväxtfond). Den minst svängiga portföljen. Passar lite äldre sparare som snart ska använda pengarna eller du som ska använda pengarna inom 3-5 år. Portföljen började året starkt men efter börsraset i Kina i mitten på augusti tappade den fart ordentligt. Det var framförallt tillväxtdelen som sänkte, -25% på bara några månader. Utvecklingen för portföljen som helhet är ändå positiv tack vare bra tillväxt i såväl globalfonden som i blandfonden. Än så länge har alltså både räntedelen och den breda globalfonden klarat sin uppgift, att agera krockkudde i skakiga tider. Avgift 0,28% per år.

Enkla offensiva fondportföljen +8,4% (75% globalfond, 10% Sverigefond, 10% tillväxtfond och 5% Frontierfond). Den mest offensiva portföljen, men den har fortfarande en bred bas i en globalfond. Passar dig som sparar på lång sikt, +5 år. Hittills i år har portföljen stigit stigit 9%. Det som har lyft portföljen är tillväxten i Sverige- och Globalfonden. Medan sänket har varit tillväxtdelen som tappade 25% maj till augusti och fortfarande ligger på minus. Frontierfonden har däremot återhämtat sig bra efter tappet i augusti och ligger fortfarande på plus sen årsskiftet. Men se upp vilken du väljer. Portföljen har årets stjärna. Avgift: 0,3% per år. 

Alla tre fondportföljerna ger dig en bra grund, som du kan spara många år i. Utan att du behöver ändra om. Den offensiva portföljen har dock ett litet inslag av en aktivt förvaltad fond som du kan utvärdera en gång per år. Så att förvaltaren fortfarande håller vad hen lovar och slår snittet (index).

I fondportföljerna jämför jag med världsindex, eftersom vi väljer utifrån hela världen. I teorin ska Enkla Fondportfölj vara bäst i normalbörs. Medan Enkla breda Fondportföljen ska stiga i goda tider med stora investeringar i tillväxtländer. Den Offensiva är överväxeln mer större fokus på tillväxtländer. Den svänger mer och kan ge mer långsiktigt.

Hur ser din fondportfölj ut? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer