Pengaskolan 3: Välja fonder

Av Johanna Kull

06 nov 15

Share

pengaskolangänget träff 3

Vi kan välja fonder på två sätt. De vi vet är Billiga eller de vi tror är Bättre. Vi kan inte göra bägge samtidigt. Antingen eller.

Ta genvägen i fonddjungeln. Välj på pris. Det borde 9 av 10 svenskar göra. Så kan du busenkelt spara flera 100 000 kronor under sparliv. Aktiva fonder kräver ett helt annat tankesätt. Visst kan aktiva fonder låta spännande och generöst. Men du måste i så fall kontrollera dem. Och var ärlig mot dig själv, hur ofta utvärderar du egentligen dina fonder?

Temat för Pengaskolan steg 3 är att välja fonder. Många miljoner svenskar sparar i fonder, men vi har knappast valt dem, utan fastnat i gamla dyrfonder, som kostar mer än de smakar. Vi är kvar i dem för att vi inte vill betala vinstskatt när vi säljer. Eller så är vi mest bara lata. Det går ju knappast att vi valt dyra lata fonder utifrån ett genomtänkt beslut. I så fall får du gärna höra av dig. För det valet förstår jag inte.

Nej, antingen väljer vi på prislappen. Billigt. Eller så måste vi verkligen jaga, leta, undersöka och testa fonder för att hitta de 1 av 20 som är bättre än snittet.

För visst finns bra fonder. Didner & Gerge, Lannebo, Carnegie… har varit riktigt duktiga med sina Sverigefonder. Men det är ingen garanti utan den som väljer dem måste trycktesta dem varje år. Du som känner att det verkar svårt, tidsödande eller bara ointressant; har en gyllene köksutgång Billiga fonder. Det passar 9 av 10 svenskar, som inte är sparnördar på fritiden.

I pengaskolan går vi igenom 4 steg för hur att få ett bättre och mer givande fondsparande. Oavsett om du vill göra enkelt med lågprisfonder eller vi ta steget och välja mer riktiga aktiva fonder.

aktivt kontra passiv fond1. Välj mellan billig eller dyr fond
Aktivt förvaltad kan låta bra. Vem vill inte ha den bästa fonden. Men sanningen är att bara 1 av 20 fonder slår snittet (index). Så de flesta borde strunta i de här ”bästa fonderna”. Satsa istället på de billigas lågprisfonderna. Vi talar om avgifter kring 0,2-0,4% eller 75-85 procents billigare än snittfonden. Det är en säker rabatt som du kan kamma hem 400 000 kr på över ett helt sparliv.

2. Välj flera fonder
Att ha för många fonder blir lätt rörigt. Då är det bättre att fondbanta. Hellre en bred globalfond än 14 smala nischfonder. Du kan också ha 2-3 fonder som bas, som i enkla fondportföljen. Som handlar om en bred bas i globalfond, en del Sverigefond och en liten del tillväxtfond. Sen kan du, om du vill och har intresse, lägga till smalare aktivt förvaltade fonder; nischer, länder, branscher mm. Men det senare är överkurs för de flesta.

3. Välja fonder
Att välja lågprisfonder som följer snittet (index) är enkelt. Här är det avgiften som avgör och antalet bolag. Här är listan över alla lågprisfonder. Vill du ha en del aktivt förvaltade fonder krävs lite mer utav jämförelse. Du kan lätt hitta ett brett fondsparande för bara 0,2% per år. Så sparar du över 1% varje år. Det blir snabbt många tusenlappar.

4. Jämföra aktivt förvaltade fonder
Att spara i dyra aktiva fonder ställer helt andra krav på oss. Vi måste med jämna mellanrum, minst en gång per år se över fonden och fundera på om den fortfarande platsar. För i vår aktiva fondportfölj vill vi ju bara ha kursettor.
När vi jämför fonder finns det några verktyg att använda oss av: Avkastningen på 1, 3 och 5 år. Vad är avgiften, är den rimlig med tanke på vad jag får? Vad har fonden för betyg (Morningstar raiting? Hur svängig (standardavvikelse/volatilitet) är den? Vad säger förvaltaren, är hen begriplig?

Till sist, vill du spara i aktiva fonder börja då med en liten del. De tar mer av din tid. Så skjutsa inte in allt på en gång. Risken är att du tappar intresset. En idé kan vara att ha två ISK-konton. Ett där du har dina billiga indexfonder och ett där du har dina aktiva. Så kan du enkelt jämföra vilket som går bäst. Läs också på. Fondsparandet blir roligare om du vet vad du sparar i. Bra fondanalyser kan du hitta hos bland annat Placera och Morningstar.

Enkla fondportföljerna   Fondförvaltaren om aktiva fonder    Skaffa 6 500kr mer/månad

Har du koll på vilka fonder du sparar i? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer