Svart låda

Vart är din fondlådan på väg?

Säg du hade en balans kontot med 1/10 räntor och 9/10 aktiefonder i början på året. Då har det hänt en hel del med den balansen på kontot i år. Det kan vara dags att titta i  din ”svarta fondlåda” eller ditt fondbagage. Och sedan välja: styra om eller ändra plan. 

Hade du vid årets start mest global- och Sverigefonder så har dessa nu blivit långt större. 14-18% större. Eftersom dessa börser stigit riktigt bra. Då kan det vara dags att: på finansspråk ”allokera om”. Det är ofta dyrt. Jag pratar hellre ”balans” för det är gratis.

Det liknar ett flygplan som flyger 20 timmar med sidvind. Korrigerar piloten inte lite med rodren så lär den landa många mil fel när den går inför landning.

Frågan till fondspararen blir: korrigerar du längs vägen eller byter du mål för destinationen? Eftersom det alltid blåser lite åt någon sida.

För har du i år haft mycket global och Sverige så har andelen av dessa stigit på bekostnad av dina tillväxtfonder som rasat rejält. Din andel tillväxt på 10% i början på året kan nu vara bara 7%. Då behöver vi fundera på två vägval:

Antingen utgår vi ifrån att börserna följer varandra och att jämnvikten snart är tillbaka. (Att flygplanets sidvind kommer från andra hållet resten av vägen) Då är det bättre att föregå och vikta om: ställ tillbaka på 10% tillväxtländer och njut av återkomsten för dem. Samtidigt viktar du ned vinnare och tar hem lite vinst!Börsvärlden 2015

Korrigering – ställ tillbaka till ursprunliga andelarna: 40% Global, 30% Sverige, 10% räntor, 10% Frontier och 10% Tillväxt. (Viktar upp tillväxtfonderna)

Eller så har vi helt nya pilotglasögon. Du byter resmål! I fondvärlden: Att tillväxtländer ska fortsätta skaka, pga av skulder, korruption, råvarupriser…? Och då ska vi snarare vikta ned dessa i portföljen.

Då kan vi ändra planen och istället sikta på en ny portföljplan säg: 50% Global, 30% Sverige, 10% räntor, 5% Frontier och 5% Tillväxt. (Viktar ned tillväxtfonderna)

Vad du märker är att jag vill att du tar ställning. Antingen behålla planen från början på året. Eller att ändra planen. Att bara åka med på jetströmmarna och landa på Grönland, tror jag inte gör någon glad. 

Valet du/jag gör; beror på om du/jag tror på återställd jämnvikt mellan fonderna eller en ny plan. Låter det avancerat? Proffsen gör detta varje kvartal. Aktiva sparare kanske en gång per år. Vanligt folk gör det aldrig. De får istället väldigt mycket av fonder de inte tänkt att ha… Som i en svart låda.

Dessutom säger proffsen att det ger mer. Ja, om du hade en plan om säg 10% tillväxt var ju detta din plan. Den skulle ge mest. Återgå till den då, om det nu var planen.

Exakt hur mycket din plan vinner jämfört med den som bara glider med världsekonomins jetströmmar – vet jag inte. Det får du räkna på. För du/jag kan räkna så olika.

I veckan diskuterade vi balansering av portföljen på Fondkvällen på Norra Latin. Fondredaktören Pär Ståhl skrev ihop några tankar och en läsvärd vägledning. Några av de fonder han uppenbarligen gillade var Carnegie småbolag. Didner & Gerge Sverige och Sensor balans. Här några fler.

Hur är din balans?/claes hemberg