Hur startar jag med asparportföljenktier? Det är en vanlig fråga just nu, berättar grundaren av landets största kvinnliga aktieklubb, Christina Engelen. De är nu 1 835 medlemmar, på bara ett år. Grattis! Och här några svar!

Klubben Tjejer som gillar aktier, har fått in rekordmånga nya medlemmar senaste tiden. Nu skickar Christina över några vanliga frågor. Här försöker jag hjälpa till:

Det blir en enkel checklista för hur en nybörjare kommer igång med att spara i aktier. Alltifrån praktiska frågor till aktieval, skatt, pe-tal mm:

För det första är inte aktier startpunkten. Utan börja med en bred bas i fonder. Så du kommer igång, utan kallsupar. När du har så fått pengar på hög, som du inte behöver närmaste 3-4 åren, så kan du titta på några aktier, för att ytterligare öka intresset och förhoppningsvis även avkastningen.

Var ska jag spara? Aktier sparar jag helst på ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring. Det ger mer i handen. Det ger nämligen noll skatt på utdelningar och noll skatt på vinsten. Istället är skatten där varje år på en jämn nivå, oavsett hur köpt eller sålt. I år är nivån 0,3%. Nästa år 0,4% och där lär den ligga närmaste åren.

Vilka är de bästa nybörjaraktierna? Igenkända bolag som H&M och Volvo är kul, men kan bli lite smalt. En lugnare start i aktievärlden är investmentbolag. Det är bolag som har som affärsidé att äga andra bolag. De fungerar alltså som fonder, men med färre bolag och smalare inriktning.Utdelningen till ISK-kontot

Hur köper jag första gången? Köp med lite pengar först. Gärna 3-4 bolag, så du inte lägger alla pengar och engagemang på ett bolag. Och se till att ha kvar 90% i stabila fonder första året. Så behöver vi inte bli nervösa under våra första staplande steg på aktiemarknadens smått svajiga golv. Investera sen regelbundet, så undviker du de kortsiktiga svängningarna som börskurserna alltid har.

Hur väljer jag aktier? Har du sparat en tid i investmentbolag och fortfarande tycker det är roligt är nästa steg att köpa egna utvalda stabila aktier. Som du själv sett ut och gillar. Men välj inte bara 1 eller 2 bolag. Det är på tok för få. Statistik visar att de som äger över 7 aktier lyckas bäst. Välj gärna bolag som ger stabil utdelning. De brukar ha mer stabila aktiekurser och kan dessutom fungera som riktigt bra bankkonton och ge både 4,5 och 6 procent i utdelning varje år. Vill du ha mer inspiration så titta på min Folkaktieportfölj här på bloggen.

Vad ska jag titta efter? PE-tal hör vi ofta. Det är kilopriset på en aktie. Hur mycket vinst gör bolaget förhållande till aktiepriset. Det är viktigt, men jag skulle föredra växande utdelningar. Att bolaget får pengar över och ger dem till aktieägarna. Gärna 3-4% per år.

Måste jag förstå bolaget? En grundregel är att bara köpa aktier som du förstår. Men det handlar inte om alla detaljer i bolaget. Men kan du förstå och bedöma framtidsutsikterna, tror du på affärsidén?

Folkaktieportföljen 8 nov 15

Hittar du här på bloggen

Hur ska jag läsa analyser? På nätet hittar du en rad oberoende analytikers tankar. Jag plockar aldrig in ett bolag i min portfölj utan att först läsa oberoende analyser. Jämför gärna analyserna med varandra, så får du en bredare bild. Ställ gärna analytiker mot varandra och följ dem några månader så att du har en bild av hur analytikern uttrycker sig.

Hjälp, börsen backar. Vad gör jag? Stirra dig inte blind på tillfälliga svängningar, aktier är en långsiktigt sparform. Gör som superspararen Warren Buffet. ”Strunta i hur börsen rör sig närmaste veckan eller vad centralbanken gör. Håll inte på och köp och sälj, du ska ju spara i många år”. Fritids-trejders förlorar dessutom ofta.

När ska jag sälja? Sälj a) INTE när du känner dig stressad. Då blir det ofta i fel situation. Utan sälj b) i god innan du behöver pengarna. Sälj c) om din bild av bolaget förändrats till det sämre och sälj c) om ett bolag som i början utgjorde 10 % av totala portföljen kan efter en rusning stå för hela 25 % av din totala portfölj.  Då bör du vikta ned, omallokera som det heter på finanssvenska. Sälj också dina surkarter, som tuffar på minus. De förstör både ditt intresse och din ekonomi.

Hur och hur ofta ska jag följa upp mina aktier? Det beror på vilka aktier du har. Investmentbolag sköter i princip sig själva. Då kan det räcka med en gång per år. Vanliga bolag behöver du utvärdera oftare. En gång i kvartalet är en bra ambition.

Courtage, vad är det? Det är priset på att göra en affär.  Så köp och sälj inte så ofta. För det kostar att byta aktier. Ock köp inte för småsummor. Spara ihop åtminstone några hundralappar. Vissa banker har miniavgift på 1 kr. Då kan ju även småaffärer löna sig. Avgiften kan beräknas som antingen en procent på värdet du köper av eller som en fast summa.

Vilka böcker borde jag läsa? Andes Haskels Bli grymt rik på aktier är en bok som jag tycker är personlig, tydlig och väldigt inspirerande. Även reportern och analytikern Marcus Hernhag har skrivit en rak och lättläst bok om att köpa och äga aktier, Att lyckas med aktier. Det finns fler, men många är inte tillräckligt roliga, raka och tydliga.

Om jag bara har råd att köpa en aktie? Köp ett investmentbolag. Det tål fler överraskningar. Men sikta på åtminstone äga 6-7 bolag. Det är då du ofta får ut desto mer av ditt aktieägande. Det ser jag i statistiken över 100 000-tals aktieägare. De som har 6-7 aktier lyckas betydligt bättre. Och behåll gärna en bas med fonder, under tiden du tränar.

Ha allt i aktier? Även om jag är intresserad av börs och aktier så har jag min pension i fonder. Allt för att inte behöva se över alla pengar varje kvartal eller år. Fondpengarna vet jag att de sköter sig själva. Då är billiga fonder en bra bas.

Till sist, ha tålamod. Visst kan du ha tur med ett eller två snabba börsklipp men i verkligheten är det långsiktighet och sparande som lönar sig.

Vilka frågor vill du fylla på med? /claes hemberg