Dyrdålig fond lägger ner

Av Johanna Kull

11 nov 15

Share

Minus 3 % senaste fem åren samtidigt som Stockholmsbörsen är upvärdelös fond stängs p över 100 % med utdelningar. Utvecklingen av Skandia Global Hedge ger mig skrämselhicka. Här har spararen Monica hela sin tjänstepension.
Nackdelen är att den aldrig går riktigt hemskt påtagligt dåligt ett år. Det gör att sparare kan försova sig i den. Som Monica gjort. Lägg till att den jämförde sig med ett hopplöst ointressant index. Bra att den stänger så alla sparare där tvingas välja om.

Intresset för hedgefonder har kommit tillbaka senaste året. Och visst fyller de en funktion, för den som köper den. Den fria tyglarna gör att de kan agera krockudde i nedgångar men ändå följa med i uppgång. Det låter ju bra. Men fungerar sällan i praktiken. Det krävs proffsköpare, ska det visa sig.

Var petig med dina val, för även här gömmer det sig direkt usla fonder.

betydelselöst jämförelseindexEn av de värsta jag sett är den som en försäkringsrådgivare rekommenderade Monica till hennes tjänstepension i slutet av 2008. Skandia global hedge. Första året 2008 gick hyfsat, upp 13 %. Sen började kräftgången och till idag är fonden upp 7,64 % under alla dessa år. Mot börsens 229 % under samma period.

Den vanliga bortförklaringen att fonden inte är en aktiefond och därför inte ska jämföras med börsen håller inte. Fondens jämförelseindex är statsskuldväxlar (OMRX Tresary Bill index). Det är en i princip riskfri placering långt ifrån den risk som spararna i Skandia global hedges möter. Så nej, fonden är värdelös hur förvaltarna än vrider och vänder på det.

Inte nog med det, när Monica idag tittar på sitt konto ser hon att hennes arbetsgivare betalat in totalt 102 000 kr men att värdet på försäkringen bara är 95 000kr. Försäkringsavgiften på 0,65% och den fasta årliga avgift på 360kr har hjälpt till att gröpa ur Monicas kapital. Men oavsett, att lyckas gå minus under dessa år är en smärre bedrift.

Skandia har nu beslutat att lägga ned fonden. Inte en dag för tidigt. Synd bara om Monica och alla andra sparare som fått stå för notan. Vinsten å sin sida har delats mellan en girig försäkringsringsrådgivare med hög provision och Skandia som årligen tagit ut höga avgifter för en helt värdelös fond.

Vad ska du välja nu då?
– Talar vi om pensioner
så är sannolikt breda aktiefonder det som ger bäst. Men kommer du från halvdöda fonder som hedge, så flytta över i många steg, eftersom börsen gör sina kast. Flytta över stora pengar i 10 steg över gärna lika många kvartal.
– Talar vi om pengar du snart ska använda. Närmaste 1-2 åren, så kan sparkonto vara rätt svar. Väntar du 2-3 år kan jag tänka mig en blandfond. Men ta även detta steget över fler kvartal.

Vilka fonder har din ”försäkringsrådgivare” föreslagit dig? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer