50 dagar kvar: Sluta spara

Första januari byter vi från sparvärldens högertrafikRädda dina 100 000 kr. till något helt nytt. Det är den stora sparformen sedan 25 år segnar ned och dör. Bara att välja nytt. Och sörj inte. Det nya sparar dig stora pengar. Bara avgiftstrollen lär morra…

Då blir det lätt skrämmande när vår stora sparform sedan 25 år tillbaka, det avdragsgilla pensionssparandet, stängs för nya pengar. Några lär varna för dubbel skatt. Men det är ingen stor fråga. Utan fokusera på kontot och fondvalet. Där finns de stora pengarna. Rätt svar är: ISK och lågprisfonder.  

Senaste åren har sparare gjort skatteavdrag på 12 000 kronor för att spara till pension. Nu försvinner avdraget och den som vill undvika dubbel skatt på nytt sparande behöver vakna upp. Men se det som en möjlighet att vässa ditt sparande och göra det ännu bättre.

För det första. Att hålla på att och låsa in pengar mot höga avgifter är inte bra. Skyll inte på dålig moral. Det handlar om giriga säljare. Alla former av inlåsningar riskerar att verka som berömda strutsmetodenPensionsförsäkring stoppas. Att stoppa huvudet i sanden gör att du åker på dyra avgifter och missar tillväxt.

Men att spara för framtiden, kalla det pensionsspara om du vill, behöver inte vara svårt. Vi kan börja med att ställa oss två enkla frågor. Var ska jag spara och i vad?

Fram till nu har vi hållit isär kort sparande och långt (pensions)sparande. Den senare har vi dessutom låst in. För dyra avgifter.

Nu säger politikerna att den metoden är borta, uträknad, död från 1 januari. Bra för alla sparare. Trist för alla avgiftstroll som ringer runt.

Spara på ISK-konto säger jag. Utan tvekan. Det är ett gratis konto där du har låg skatt, inga kontoavgifter, direkt flytträtt och direkt uttagsrätt. En vanlig Sverigefond ger 15-20 % mer i handen på ett ISK-konto än på ett vanligt fondkonto

Till din ISK väljer du enklast breda lågprisfonder. Det innebär, för global- och Sverigefonder, en avgift på max 0,3 %. Då får du behålla mer av ditt sparande själv och du slipper se över ditt fondval varje kvartal.

Som bas har du en billig globalfond, till exempel mest Länsförsäkringar global index. Till det kan du lägga till en fjärdedel av en bra Sverigefond. Billigast och bredast idag är SPP aktiefond SverigeParkeringskyltar.

Ett alternativ till ISK är en kapitalförsäkring. Det är en sparform som avgiftstrollen på banker och försäkringsbolag ofta rekommenderar. Eftersom det ger utrymme för nya avgifter och inlåsning. Men det finns gratisalternativ. Så vill du ha en kapitalförsäkring, välj en som inte kostar dig något. Tyvärr är de bara 1/10. Är du minst osäker så är svaret ISK!

Till sist: Skydda dina pengar från hungriga vargar. Giriga försäkringsrådgivare och ppm-försäljare som lovar runt men håller tunt. Deras avgifter och dyrfonder riskerar att sluka en betydande del av dina pengar. Så säg nej till dem.

Här fler lågprisfonder

Hur sparar du efter 1 januari/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer