Fingerprint+Tobii=Globen

Forum globen utsidanFramtidens teknik är ett av ämnen på Globen den 10 mars. Årets Forum börjar ta form. På plats möter du bland andra vd för Fingerprint Jörgen Lantto och Tobii:s grundare John Elvesjö. Alla 6 000 gratis biljetter släpps först längre fram. Men notera gärna datumet i kalendern. Webb-tv:n är öppen för alla.

På Globen vill vi fånga tidens frågor. Vi talar förstås om pengar, sparande, investeringar, fonder och aktier…

Elfte året i rad rullar vi mot Forum. I år talar vi bland annat om framtidens teknik. Vi talar om gränslandet mellan människan och tekniken. Ögat som känslig sensor eller fingret som praktisk sensor. Då finns två personer som är naturliga att fråga:

Tobii:s grundare John Elvesjö fångar jag över telefon i San Francisco. Han är mest där, mJohn Elvesjöen de har också kontor i Japan, Tyskland, Kina…

”Vi började med ögonsensorer för funktionshindrade, men idag växer efterfrågan snabbt på helt nya områden. Ögat är snabbt och känsligt. Spelindustrin är bara ett av många naturliga områden att växa inom.”

2001 startade de bolaget. 2007 kom Investor in som delägare. Sedan i april är de på börsen. Och bolagets namn uttalas Tobi. Inte ”Tobi-ai”… får jag lära mig.

En annan person i den tekniska hetluften är Jörgen Lantto vd på Fingerprint. Honom får jag tag på över telefonen då han är i London på jobb. Jag måste börja med ett ”Grattis för att de prickade försäljningen”. Men Lantto tar framgångarna med påtaglig ro. ”Vi fokuserar på utveckla tekniken och kunderna.”Jörgen lantto

Och diskussionen om pressade marginaler skräms han inte av. ”Konkurrenter har vi alltid. Konkurrenter som försöker bli bättre och försöker kopiera. Men de kommer aldrig att kunna kopiera våra framtida tankar. Vi kan inte hellre fokusera på konkurrenterna, utan det är vidareutveckling och kunder som är i vårt fokus. Jag brinner för att utveckla. Men det är också väldigt roligt att stolt kunna sälja allt vi tar fram.”

Att diskutera framtidens teknik passar Elvesjö och Lantto perfekt. Han ser till att hålla kalendern fri sena eftermiddagen den 10 mars.

När jag ändå hade Lantto på tråden så passar jag på att fråga om något favoritbolag som han skulle vilja ha bredvid sig i soffan på Globen. ”Tobii”, svarar han spontant. Det smått komiska var att då hade Tobii redan sagt ja till ”tekniksoffan”…

Nu ser jag fram mot samtalet om framtidens teknik, affärer, hinder, fusioner, marknader… på Globen. Har du bokat in i det i kalendern nu? Allt går även att följa direkt på webb-tv. Det gjorde 50 000 personer förra året.

Vilka gäster drömmer du om att få se den 10 mars på Globen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer