Vanlig avgift halv miljon

Spara 10 000 i dr kf..En kapitalförsäkring med 2% i insättningsavgift och 0,8% i kontoavgift. Spararen Stefan har fått det förslaget. Med en inbetalningsplan 10 000 kr i månaden i 15 år, för en vanlig egenföretagare. Det ger imponerande 2,5 msek. Mitt korta svar är: Usch nej! Avgifterna är på över en halv miljon.

Kapitalförsäkringar har funnits i årtionden. Första gången jag blev erbjuden krävde en stor insättning. Den var exklusive och ingen frågade om avgifter. För ingen räknade då. Men nu:

Insättningsavgiften på 2 % är ohyggligt hög. Följer du planen och sparar 10 000 kr i månaden kostar det dig en årlig insättningsavgift på 2 400 kronor. Fortsätter du i 15 år så har K-fällandu betalat 36 000 kr i insättningsavgifter, innan du ens hunnit få en krona i avkastning. Hade du istället sparat dessa 200 kr/m under alla 15 åren i en Sverigefond så hade du 56 000 kr på kontot. Jag talar om ”effektiv startavgift”.

Sedan har vi årsavgiften som Stefan nämner som ”bara 0,8%”. Vad blir det egentligen? Håll i dig nu: 215 000 kr i effektiv avgift. Om du istället för avgiften 0,8% ger dig själv tillväxt i motsvarande grad så blir det så väldigt mycket.

Stefan nämner inte alls inlåsning och uttagsavgifter. Ja, många av dessa har en inlåsning i 5 år. Varför vi ska låsa in våra pengar, begriper jag inte. Vill du ta ut tidigare så får du dessutom en straffavgift på upp till 5%.

Men vi är inte klara än. Stefan du behöver också välja fonder eller kanske aktier att sMitt råd billig k och fondpara dina pengar i. För du vill väl att de ska växa. Hittills har du bara betalat avgifter för att komma igång: 271 000 kr….

Lägger vi nu till fondavgiften så kostar den visserligen bara 1,5 % för en vanlig Sverigefond. Men jämför med en lågprisfond som ofta ger dessutom mer. Där är avgiften bara 0,2%. Effekten blir groteska 229 000 kr i onödiga fondavgifter på det alternativ som din bankman sannolikt kommer att ge dig.

Mitt råd 1): Usch. Välj själv:
Mitt råd 2): Välj en gratis kapitalförsäkring, utan några som helst avgifter och välj en lågprisfond.
Mitt råd 3): Behöver du inte kapitalförsäkringen som försäkring ger ISK-kontot samma låga skatt, men utan tveksamheter kring avgifter och inlåsning. För de är alltid gratis och olåsta.

Vad skulle du välja i Stefans kläder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer