Trad försäkring mot ättestupa

finaninspSvenskarnas stora sparande i traditionella försäkringar kan gå mot ättestupa. Om åtta år är de vid kanten, varnar Finansinspektionen. Myndigheten säger det inte rätt ut. Ordet ”men” antyder samtidigt utrymme för en hemsk tolkning.

Det är försäkringarnas ryggsäck med räntor som binder mycket pengar och ger bekymmersamt lite avkastning. Och obligationerna backar i värde närmaste åren. ”Diskussionen saknas på bolagen. Detta blir en chock” medger en trad-styrelsemedlem jag pratar med. Andra har medgivit hotet och lagt ned sina tradfonder.

Nu hoppas tradbolagen att aktiesidan ska väga upp ränteförlusterna. Men det är en enormt skör tråd att vandra på. Undvik dem är mitt korta råd.

Ohyggligt stora 1 680 miljarder har svenska folket sparat i traditionella försäkringar. Vi talar om 1/3 av hushållens tillgångar. Det är pengar som pensionbolagen skulle ta hand om hette det. Men världen med låga räntor har bryskt rykt undan mattan under dem.

Finansinspektionen visar att bolagen klarar den låga räntan. På kort sikt. Nackelen är att många enligt sina stadgar tvingas lägga enormt stora och växande andelar i just räntor. Det är förlamande. Och redan om åtta år kan deras förmåga att dela ut pengar vara noll.

Men värre blir det: när räntan stiger så närmar sig ättestupan väldigt fort. För de lovar uttag, samtidigt som värdet kommer att rasa. Det är en ohållbar väg mot krasch.

Idag sitter tradbolag och lovar 7% per år, men har bara en avkastning på -4%. Det är 11 hemska procent mellan löften och verkligheten. Detta går förstås inte ihop.

Traditionella försäkringar har nämligen bundit ris kring sin rygg, när de bestämt att de ska innehålla en viss del räntor som idag är nära värdelösa och dessutom kommer att backa i värde närmast åren.

En dödsspiral med andra ord. Om åtta år väntas avkastningen bli negativ. Då tvingas bolaget antagligen att stänga ned.

Vi talar om obligationsfällan. När ränteläget stiger så tappar dessa i värde. Lägg till att bolagen i sina stadgar inte får ändra upplägget.

Tradförsäkringarnas fart mot ättestupa går heller inte att ändra, så lätt. Om inte bolagen verkligen vaknar till och bryter upp gamla villkor, som är direkt farliga för spararnas pengar.

Några tradbolag har reagerat och stängt ned. Istället har de flyttat sina sparare till fondförsäkringar, där de själva väljer mellan ränte- och aktiefonder. Därmed har spararna sluppit den enorma ryggsäcken med obligationer.

Detta blir också rådet: Läs på om din tradförsäkring. Är de öppna med obligationsfällan som hotar. Hur agerar de? Litar du på att de klarar tuffare tider? Kanske värt att stanna. Mörkar de det minsta; Sälj. Välj fondförsäkring istället.

/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer