Bostad en investering?

BostadsmässanBostaden är en god investering, hävdar många. Senaste 20 åren är svaret ja. Men närmaste 20 behöver det inte vara det. Detta är ämnet, när vi – tidigare finanschefen på Scania Ulf Egestrand och jag – diskuterar på Bomässan idag fredag, den 20 nov 17.00.  Mer om bostaden och pengarna.

Just nu ser du affischer i tunnelbanan. Det har däremot inte jag hittat på. Jag är lika förvånad som någon annan. Det var en sparare som upptäckte den här och fotade… Men jag är på bomässan och pratar så mycket är rätt.

Självklart vill vi gärna tänka bostaden som en investering eftersom vi lägger så mycket pengar i den. Men det är inte rimligt, menar vi. Det behövs en mer nyanserad bild. Under långa tider har bostäder inte alls stigit i pris. Det måste vi vara redo för.

När vi sparar på börsen har vi sparat ihop en slant och investerar så vår upparbetade tid. Vi försöker förränta vårt forna arbete. Värdet på börsen stiger inte varje år, men eftersom vi människor gör lite bättre ifrån oss varje år och dagens Volvo är några steg bättre än de på 80, 60 och 40-talet, så kan vi se värdet på börsen växa. Dock inte alla år…

Om börsen faller tappar vi endast historiska värden, inarbetade pengar.

Men på bostadsmarknaden så tar vi ofta lån. Vi investerar vår framtid. Det är ojämförligt långt allvarligare. Faller bopriserna och vi tvingas att sälja med förlust, så har vi skulder med oss in i framtiden.

Om bostaden faller i pris så kan det snabbt bli många som förlorar framtid och hamnar i livslång skuld.

När jag  tog upp frågan med tidigare finansmarknadsminister Peter Norman, säger han rakt ut. ”Folk har inte fått högre lön senaste tio åren, men lägre skatter och lägre räntor har eldat på bopriserna”.

Är vi för allvarliga? Vi tror att många missförstår bostaden som ägodel. Bostaden i sig är inte värd en krona, utan den är bara värd det som en hyresgäst är beredd att betala för att bo där. Utdelningen säger en aktieägare. Kassaflöde säger ett företag. Är det någon skillnad, tänker säker någon.

Ja, det är en dramatisk skillnad, för det senare kan variera en hel del. I Sverige steg priserna på bostäder inte en krona mellan 1986 och 1996.  På Kistamässan 17.00 den 2o nov. Vilka aspekter på bostaden vill du att vi diskuterar?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer