Åtta fossilfria fonder

Av Johanna Kull

20 nov 15

Share

Petter söderlund

När fonderna sätter sina egna ”hållbarhetsbetyg” så behöver vi hitta oberoende granskare. En är Petter Söderlund grundare av sparahållbart.se. Där hittar vi exempelvis åtta hållbara globalfonder.

Det är lite smått komiskt att flera av de fossilfria globalfonderna är norska. Som DNB Global hållbar och Odin Global. Men det finns några svenska också.

Förr var etiska fonder de utan alkohol och tobak. Sedan har perspektiven breddats och nu talar vi dessutom om spel, porr och nu senast även fossila bränslen. ”Absolut störst intresse finns nu för fossila bränslen”, säger Petter när sparanalytikern Johanna Kull stämmer träff med honom för att prata om vad som händer i branschen:

Fördelen med sparahållbart.se är att det är fondens faktiska innehav som granskas. Den bygger inte på fondbolagens egna uppgifter om hur de arbetar.

På sajten kan du hitta fonder och ställa dem mot snittet av alla eller liknande fonder.

Bland Sverigefonder har majoriteten inga innehav i fossila bränslen. Kanske inte så förvånande med tanke vilka naturresurser vi har.

Men en snabb sökning på bland de så viktiga och breda globalfonderna visar att det även här finns fonder helt utan fossila bränslen. Åtta globalfonder har inte ett enda innehav i olje-, kol-, eller gasbolag.

Petter är kritisk till att branschen granskar sig själv. ”Det finns också alltför många olika namn, etiketter och betyg”. Betyg som fondbolagen sätter själva och utvärderar efter eget godtycke. Men de är ju som att ge sig själv körkort, utan uppkörning.

Frågan har stötts och blötts länge men nu är i alla fall ett mått på gång. Nästa månad släpps nämligen i Frankrike ett mått på fonders indirekta koldioxidutsläpp per investerad krona.

De svenska politikerna fortsätter dock att tveka. Men ett tiotal svenska fondbolag har fattat poängen och skrivit på att de kommer att redovisa siffran även utan lagstiftning. Hur stor spridningen blir återstår att se.

Bankvärlden talar däremot mest med kluven tunga. De investerar enormt mycket mer i fossila bränslen än förnybart, visar granskningar av exempelvis Fair Finance.

Trycket utifrån samhället kanske kan få branschen att börja vakna. Även om det går i snigelfart. Men som Petter kommer in på ”Det finns en annan kraft som också driver arbetet framåt. Allt fler banker och fondbolag börjar få upp ögonen för de affärsmässiga farorna av att placera i fossila bränslen. Vem vill stå med aktier i företag som utvinner kol när lagstiftningen blir allt tuffare”.

Mer om: etikfonder hållbarhet mm

Vad väljer du bort, som sparare? /Johanna Kullmåttet fossila bränslen

Relaterade inlägg

Kommentarer