Säljer lite Sweco

Folkportföljen 19 novFolkportföljen har hämtat sig igen. +26 procent när börsen är upp 13% i år. Det är sista tiden Assa som kommit igen. Även kycklingbolaget går starkt, även om de följer börsen mer än jag tänkt. Nya aktien Bravida håller också emot börskasten. Men nu säljer jag 4% av Swecoaktierna. Lite ofrivilligt.

Bakom kulissen så har TR, rätterna, nått kontot. Rätter att köpa nya aktier. Men eftersom Folkportföljen redan har 7-8% Sweco är det inte mycket att ta ställning till. Sälj. Och få in några extra kontanta kronor på kontot.

Sweco har varit en av de mest överraskande aktierna senaste månaden. Den var upp +20% på bara någon vecka. Det var inför rapporten. Men så kom siffrorna och beskedet om att bolaget behöver ta iSwecorätternan nya pengar och hela uppgången försvann. Plötsligt stod innehavet på nära 0%.

Men det är inte hela bilden. 4% av värdet hade flyttat till rätterna. Sweco TR B. Så så illa var det inte. Men här krävs vakna aktieägare. Här finns två val:

  1. Sälj rätten och få 4% av värdet i kontanter på på kontot
  2. Teckna för fler aktier och öka andelen Sweco på kontot

Folkaktieportföljen behöver däremot inte så mycket mer Sweco. Dessutom har kontot inga kontanter. Och sälja något innehav för att öka i Sweco är inte aktuellt.

Är det bara att sälja TR direkt? Ofta pressas aktiekurser just under den här processen. Så det kan vara värt att sälja rätterna mot slutet av teckningsperioden. I det här fallet den 25e. På onsdag. Men så vet vi att vi kan glömma bort att göra det. Då är det bara att sälja direkt.

Här mer om Folkaktieportföljen

Hur hanterar du dina TR i vanliga fall?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer