Efter pensionsförsäkringen

Väljer du isk eller kapfPensionsförsäkringen dör om 1 månad. 2 miljoner svenskar står i väglöst land. Många planerar att fortsätta att spara i den. Trots att det skulle ge dubbel skatt. Det är dags att välja om.

Vid årsskiftet går det inte längre att spara i den som privatperson. Valet står då mellan ISK och kapitalförsäkring. Effekterna för dig som sparare är större än bankvärlden vill medge. Gissa varför?

Nu är det bara dagar kvar på pensionsförsäkringen. Efter 25 år i spararnas tjänst. Det är en ovanlig situation. I grunden är det nog väldigt bra. Så slipper många svenskar dyra avgifter och inlåsta pengar.

Men några riskerar att hamna i ett liknande klister igen. Om de inte ser upp.

Avdraget för att spara där försvinner vid årsskiftet. Att då låsa in pengar där innebär bara dubbel skatt. Skatt under tiden och skatt efteråt. Då finns bättre sparformer. Som bara har en skatt under tiden. Men du kan välja fel:

*Det naturliga är ISK-kontot som alltid är gratis och utan inlåsning.
*Dessvärre finns säljare som föreslår det som de själva tjänar mest på; kapitalförsäkring med inlåsning.

Tyvärr är inte bank- och pensionssverige eniga här. Det är många giriga som gärna säljer den dyra kapitalförsäkringen med lås i första hand.

Banker, försäkringssäljare och pensionsbolag väljer det som de själva tjänar mest på. Deras officiella försvar är ofta väldigt gåtfullt. Eftersom kapitalförsäkringen är ofta låst och dessutom ofta har kontoavgifter så är det tyvärr deras självklara val.

Det är bilden du får från olika bankerna och pensionsbolagens hemsidor. Det är kapitalförsäkringen de lyfter fram.

Lika mycket borde de vara svenska folkets motsats; antival. Rätt val blir förstås ISK-kontot. För att spararna ska vara självständiga, spara utan kontoavgifter och själv kunna flytta vart som helst om de inte är nöjda.

Mitt råd:
* Välj ISK-konto
* Välj en adress där du har ett brett utbud av lågprisfonder
* Gillar du aktier så analyser, avgifter och stöd viktigt

Nu finns det några gratis kapitalförsäkringar. Som är jämförbara med ISK. Men de är förstå mycket ovanliga.

Vad väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer