Pengaskolan 4: Välj skatt – få mer i fickan

Av Johanna Kull

23 nov 15

Share

pengaskolan 4Välj rätt skatt på sparpengarna och få ut 10-25% mer på ett årtionde. Det är superenkelt. Bara ett knapptryck bort. Att öppna ett ISK-konto är något som alla borde göra.

Pengaskolan drar vidare. Eleverna är riktigt vassa, ihärdiga, frågvisa och generösa. Ett riktigt bra gäng.

ISK bäst på sikt

I pengaskolan har vi gått igenom hur vi prutar hem pengarna, hur rätt balans ger mer och hur vi väljer fonder. Enkla steg som gör underverk för ekonomin. Nu var det dags för STEG 4, hur vi väljer skatt och vässar sparandet ytterligare.

Att spara i en Sverigefond i tio år ger nu 105% i handen på ett ISK, jämfört med bara 80% om du har samma Sverigefond på ett fondkonto. 25% i skillnad på bara ett årtionde.

Här har jag räknat med den historiska tillväxten på 8% och en ISK skatt på 0,5%. Om några år kommer räntan med all sannolikhet att vara högre och därmed också skatten på ISK. Men även om jag räknar med en skatt på 1% blir skillnaden stor, eller 15%.

Och skräms inte av ISK-kontots nya skattegolv på, lägsta nivån 0,37%. Som tillkom när räntan gick på minus och hotade att dra med sig skatten samma väg. Skillnaden på skatten före och efter golvet är enormt liten. Vi rör oss i lågskatteland. Visst är nästa års o,37% högre än dagens 0,27. Men att jämföra små och stora smulor är ingenting vinner på  några pengar på. Dessutom är det redan beslutat. Nej, väl på ISK-kontot så är det bättre att fokusera på bra fonder och aktier. Det är ju där som pengarna växer.

Att hitta rätt konto med låg skatt, är hur som helst, ett val, men väl gjort så har vi det bakom oss.

Utdelningen till ISK-kontotEn annan fördel med ISK är att du får skattefri utdelning. Flyttar du in dina utdelningsaktier får du snart igen vinstskatten som du betalade för att lämna det gamla dyra kontot.

Men med ett ISK förlorar jag möjligheten att kvitta förluster invänder någon. Ja det stämmer. Men snittsvensken följer index i sitt sparande och en Sverigefond ger i snitt 8% per år. Visst det kommer då och då hundår, men över tid räknar vi ju med en positiv tillväxt och då ger ISK betydligt lägre skatt. Du riskerar heller inte att fastna med gamla surdegar, bara för att de kan komma till hands längre fram.

”Funkar ISK för mina pensionspengar”, frågar en av eleverna. Ja, definitivt. ISK-kontona ersätter de gamla pensionsförsäkringarna som vi skickat in pengar till i 25 års tid. Men sen tyvärr mestadels glömt av. Istället för låsa in pengarna har vi nu ett konto som passar både för mellanlångt sparande i 2 år (blandfonder), mellanlångt sparande i 3-4 år (globalfonder) och långt sparande i över 5-10-30 år (global, Sverige och tillväxtfonder).

Till nästa träff om två veckor ska eleverna ha gjort ett försök att räkna på vad de på 10 års sikt skulle tjäna på att flytta in pengar på ISK. Förhoppningsvis kommer det få några att agera. Jag återkommer med resultatet. Hemläxan blir också att se över sitt pensionssparande. Vad har de idag? Med vilken tillväxt? Det är nämligen ämnet för nästa träff.

Mer om ISK-kontot.

Ligger du kvar med fonder eller aktier utanför ISK? /claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer