Fonder med mest utdelning – Reit

UB Global reitsFonder kan fokusera på extrema utdelningsbolag. Bolag som delar de ut 80% av innehaven – så kallade reit-bolag. Väldigt populära utomlands. Jag träffar en förvaltare som köpt svenska bolaget Diös till sin portfölj, som inte är ett reit-bolag, men nära…

Reit-bolag brukar investerar i stabila verksamheter. Tänk på parkeringshus, biltullar, sjukhus och kontor. Verksamheter som mest rullar på… Det gör dem mer stabila än börsen. Men de rekordlåga räntorna har givit dem en ovanligt hög fart senaste åren. 

Aki KostianderAki Kostiander är förvaltare på UB sedan över tio år. Han gillar de förutsägbara. Han ser nöjt hur allt fler länder öppnar för hans favoritbolag. I Sverige finns inga sådana än. Lagstiftningen medger det inte. Men i 50-talet länder finns de.

Lagen där säger att bolag som delar ut minst 70-80% av vinsten blir skattefria. Istället är det ägarna som tar emot utdelningarna som betalar skatten. Det är investerarvänligt, för då kan ju investeraren planera mer.

Aki tittar även på Sverige. Han har även köpt svenska bolag, utanför reit-kriteriet. Diös tillhör hans absoluta favorit. Även Klövern Pref har han köpt istället för aktien.

Men dessa bolag tillhör ändå ovanligheterna. Han letar bland över 1 000 börsnoterade reit-bolag (real estate investment trust). Där Aki har köpt i snitt 150-200 bolag till sina olika fonder. Nu finns de inte i Sverige. Det gör att Kostiander som vill ha ”lite Sverige” hellre väljer mer förvaltande fastighetsbolag i Sverige. Förutom Diös tillhör även Fabege en av favoriterna.

”Du kan vänta dig en avkastning på 7-8% per år av vanliga reit-bolag. De kan sträcka sig upp mot 9-10%. Och de är mer stabila än vanliga börsen. De följer börsen (korrelerar) med 0,5.” Med andra ord stiger eller sjunker börsen 1% så rör sig fonden hälften så mycket.

Men de är inte helt opåverkade av börsen och omvärldens konjunktur. Det ser vi på kurvan här intill. Reit må dela ut. Men omvärlden kan sätta käppar även i deras hjul. Även om det ser mer tillfälligt ut där. Kurserna för reit-bolagen och reit-fondern är hyfsat stabila, men de är inte skrivna i sten.

Efter samtalet med Aki ser jag mest av allt fram mot en mer modern lag för bolag här i Sverige. Så att vi får se motsvarande reit-bolag även här. Det skulle om inte annat kunna gynna investeringar i infrastruktur, vägar, broar, hyreshus mm. Något som många talar om.

Singapore tillhör ett av de länder med mest utvecklat utbud av reit-bolag. Här har vi mycket att lära menar Aki. Även rader av tillväxtländer skulle kunna få mer fart på investeringar om reglerna tillät andra skatter.

Dagens REIT-fonder här i Sverige är än så länge ganska få. Och avgifterna är inte billiga. Avgifter på 1,2-1,7 procent gör att du ska se fonderna som ett aktivt val. Se över dem en gång per år och se att de håller måttet. Även om fonderna är mer stabila än snittet är de inget val för passiva sparare. Aktiva fonder kräver aktiva sparare.

Mitt råd: fastighetspriserna är upptrissade. Men utdelningarna är tämligen stabila. Är du långsiktig så kan reit-fonder vara intressant. Men de kräver en engagerad sparare som inte blir överraskad över svängningarna i fastighetspriserna.

Letar du utdelning på börsen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer