Avgifta dina största pengar

Av Johanna Kull

03 dec 15

Share

8 av 10Över 8 av 10 svenskar vet inte vilka avgifter de betalar för sin största peng i livet. Som att köpa ett hus och strunta i prislappen… Nu handlar det om ekonomiska huset vi ska bo i sista 25-30 år i livet – pensionen. Sämst bild har vi av pengarna som vi sparar via jobbet, 1/3 av pensionen. Det visar siffror från Sifo med 1 032 intervjuade. Här behöver sparare, politiker och arbetsgivare vakna till. Avgiften till tjänstepension är en av de största dolda utgifterna vi har i livet. Skillnaden i pension blir snabbt till tusenlappar. Varje månad!

Skillnaderna i avgifter är stora. De sträcker sig från 0,13 % per år till 3,0 %. Men avgifternas inverkan på våra pengar verkar spararna mest ha missförsVet inte vad de betalar i avgifttått. Unga har minst kunskaper. Hela 9 av 10 av unga känner inte till avgiften i sitt pensionssparande.

Svaret ser lite olika ut beroende på vem du är: Vad har du för pension: A) eller B)?

A)   Kollektivavtalade pensioner – ofta trubbiga
När det gäller kollektivavtalade
pensioner är avgifterna ofta väl nedpressade. Det är bra. Men 3/4 landar i en jobb-pensions-soffa. En traditionell försäkring. Billigt men trubbigt. OM jag hade den skulle jag tänka: jag vill ha mer tillväxt och fortsatt lågt pris:
*Välj breda billiga  aktiefonder. På valcentralens lista finns fonderna: Länsförsäkringar och SPP. Deras globala och Sverigefonder är oftast billigast. Och jag väljer aktiefonder, för de växer bäst över den långa spartiden.Avgifter tar pengar
* Här hittar du länkar till de billigaste breda aktiefonderna på varje avtalsområde

B)   Privata tjänstepensioner – ofta jättedyra
Inom privata tjänstepensioner är det lite tvärt om. Där är avgifterna ofta skyhöga även om urvalet av fonder är hyfsat vasst, går det ofta att pruta på fondavgifterna. OM jag hade den skulle jag tänka så här:
*Välj fondkonto med noll i kontoavgift (försäkringsavgift).
*Arbetsgivaren ska inte betala en dyr rådgivare 4-5% för att jag ska spara. Ha noll i insättningsavgift. Hellre att spararen får dessa pengar.
*Välj lågprisfonder. Hälften i Länsförsäkringar global index och hälften i SPP Sverige är en bra bas. Här hela den nu varande listan. Så sänker du avgifterna här till 1/8.
* Finns inte billiga breda val i utbudet hos arbetsplatsen skulle jag ta ett allvarligt snack med min chef och min chefs chef. Inte ska en arbetsgivare kasta bort pensionspengar till dyra rådgivare.

Okunskapen om våra pensioner gör svenska pensionssparare till tacksamma offer för pensionssäljare med en annan agenda än kundens bästa för ögonen. Det blir ett spararnas moment 22, där banker och pensionsbolag inte ser någon anledning att informera eller utbilda, eftersom arbetsgivarna är så passiva och inte heller ställer krav. Men vänta inte på politikerna att agera. Det har vi lärt oss tar tid. Men med de enkla stegen ovan kan du sätta guldkant på din egna pension, istället för att låta en välavlönad pensionssäljare leva gott på din bekostnad.

avgifter tjänstepMer om: avgifter, tre pensionsval och hur vi får största pott att växa mer.

Vet du vad du betalar i avgift? /claes hemberg

Nu måste även politiker, företag och fack agera. För sparare har ofta inte full rätt till sina pensioner. De är låsta påhittade regler. Flytträtten för pensioner har diskuterats i över tio år. Men inget händer. Svenska folket betalar under tiden 10-tals mdr i onödan. Andra banker och fonder lägger till groteska flyttavgifter på 5 procent. Därmed är flytträtten i princip är upphävd. Vilken erfarenhet har du – har du rätt till dina egna pengar?

Relaterade inlägg

Kommentarer