Bästa småbolagsfonden

Catrine JanssonSmåbolagen har haft en historisk rusning i år. Plus 36 %. Bästa förvaltaren i höst heter Catrine Jansson. Nu tar vi en kopp kaffe och pratar om småbolagens väl och ve och hennes favoritbolag. Och en stor del av rusningen har vi sett här på höstkanten. Men det lär inte fortsätta i all evighet. Så lägg rätt pengar och rätt andel i småbolag.

År 2015 kom privatpersoner på allvar tillbaka i aktiehandeln. Det märks nytt rekord i handeln i småbolag med 21 000 affärer per dag och det märks inte minst i den starka utveckling hos småbolagsfonderna.

Catrin Jansson är sedan i september förvaltare av småbolagsfonden hos Enter. Hon är i grunden makroekonom och det märks i prognosen:Årets bästa fonder 2015

”Jag väntar mig ett starkt avslut på börsåret och även första månaderna nästa år. Det är stimulanserna från Europa och långsamt stigande räntor i USA som bör ge stöd åt europeiska börser. Jag tror vi kommer ha låga räntor länge. Det pekar på att börsen är köpvärd, men var noggrann vid val av aktier”.

Det är visserligen lätt att trycka på knappen när småbolagens kurser går snabbt i bägge riktningarna, men dessa aktier är ofta inte lika analyserade och du får lätt för många aktier i allt för häftiga papper. De häftiga kurserna gör också att vi sparare måste tänka lite annorlunda: mindre pengar och längre väntetid. Alternativet är en småbolagsfond. Annars blir småbolag lätt inte ett sparande utan mest gissningar. Här min genomgång av årets nya småbolag.

Catrin startade sin småbolagsfond nu i september. Efter sju år som aktieanalytiker på en av de stora bankerna styr och ställer hon nu sin egen småbolagsfond. Hon har fått en smakstart och är bäst i klassen. Här alla småbolagsfonder.

”En bra start. Men investerare bör inte räkna med +20% på bara några få månader. Den som investerar i småbolag bör spara minst 5 år.”

Hon har färre än 40 aktieinnehav med 3-4 % i varje. Hon är minst sagt aktiv. Här finns typiSmåbolagen har rusat 2015skt inte plats för stora kända bolag. Hon letar tvärt om efter riktigt bra bolag som gärna ligger lite under radarn. Fördelen med en snäv portfölj är att hon kan känna varje innehav närmare. Och samtidigt ger 30-4o bolag spararna en bra bredd, eftersom du inte får få, utan många aktier. Och dessutom aktier som en erfaren analytiker granskat i sömmarna.

”Bolagens vd och ledningar är särskilt viktiga i småbolag. I ett bolag med 70 anställda så blir ledningen en stor del av företagets förmåga. Dessutom vill jag se att bolagen har unika fördelar, en tjänst eller produkt eller en marknad som är lovande lång tid framöver, att bolaget har en resa framför sig. Gärna som en del i en lång trend som fler äldre eller ökad digitalisering. Jag köper väldigt sällan bolag som inte redan tjänar pengar. Förhoppningsbolag är inget för mig. Jag vill ha bevisade tillväxtbolag med höga ambitioner”.

Vilka småbolagsfonder eller småbolag sparar du i? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer