Pengaskolan 5: Pensionsfinal

Av Johanna Kull

07 dec 15

Share

pengaskolan steg 5PPM, pensionsförsäkring, IPS, ISK… hur hänger dessa ihop. Pengaskolan går i mål. Det gör vi genom att prata pension. Det som ska bli vår inkomst i kanske en tredjedel av livet. Och här finns det pengar att hämta. I massor.

För två månader sedan var det första träffen. Ett gäng på 20 vetgiriga, frågvisa och generösa elever i alla åldrar kom hit till oss för att vässa sitt sparande. Vi började med att ro hem pengarna. Sedan fortsatte vi med att hitta balansen i sparandet, välja rätt fonder och välja rätt skatt. Igår var det dags för finalen. Hur tar vi hand om vår pension och undviker dyra fällor.

När vi tänker pension blir det lätt snårigt. PPM, tjänstepension, traditionell försäkring, fondförsäkring, privat pensionssparande. Valen är många, men det behöver inte vara svårt.

Ett första steg är att logga in på min pension. Att veta vad du har för sparande idag är en förutsättning för att gå vidare. Sen kan du gå igenom de tre delarna, ppm, tjänstepension och privat pension steg för steg.

PPM – 2,5 % av vår lön sätts varje månad av till premiepension. Här kan vi välja mellan över 800 fonder. Men det bästa av allt är att vi inte behöver välja. Gör vi ingenting hamnar vi i ett urbra alternativ, PPM-soffan. En billig och vass gobalfond med turbo. I soffan har jag min bas. Sen har jag också lagt till några lite smalare fonder som jag tror på. Här kan du läsa mer om dem. Men stressa inte, soffan passar utmärkt för 9 av 10 sparare.

Låt jobb-pensionen växaTjänstepension – är något som 9 av 10 arbetare har. Till den avsätts vanligtvis 4-5% av lönen. Det allra vanligaste är en kollektivavtalad tjänstepension och var dina pengar hamnar beror på vilket avtal du tillhör. Gemensamt för alla är dock att jobb-soffan är en traditionell försäkring. De är i regel alltför räntetunga och fungerar som en bromskloss om du har långt kvar till pensionen. Men det finns breda och billiga fonder att välja. Det är bara ett knapptryck bort. Här kan du läsa om mina favoritfonder i alla de stora avtalen.

Privata (icke-kollektivavtalade) tjänstepensioner är oftast inte lika trubbiga. De är däremot i regel alltför dyra. Så även här finns det pengar att hämta. Det handlar om att hålla nere avgiftera. Som kommer i form av; fondavgift, försäkringsavgift, insättningsavgift mm. Tänk istället 0 i kontoavgift och billiga lågprisfonder.

Rädda dina 100 000 kr.Privat pensionssparande – Ska du sluta med. Om du sparar till en privat pensionsförsäkring eller IPS. De dör vid årsskiftet när avdragsrätten helt försvinner. Men gråt inte för det. Det finns nya, inlåsningsfria sätt att pensionsspara. Rätt svar är: ISK med lågprisfonder. Kapitalförsäkring funkar också om den är 100% gratis och inlåsningsfri.

Eleverna i pengaskolan ska nu gå hem och se över sina val. Avgiftsfria och tillväxtboosta alla delar av sin pension. För att få mer kvar själv. Det borde alla göra.

Här kan du läsa mer om: de fyra riktigt stora pensionsavtalen, hur vi avgiftar våra pensioner, och varför ISK är bästa privata pensionssparandet.

Vad tycker du nästa pengaskola ska handla om? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer