Så flörtar bolånebanken

Av Johanna Kull

09 dec 15

Share

9 av 10 kan spara tusenlapparHistoriska snitträntan över 7 månader ger en bättre vägledning än den dagsfärska november-siffran. Det visar en genomgång som bolåne-prutare borde lära av. Och det finns stora pengar att spara för den som är aktiv. Hela 0,3 % är idag skillnaden mellan listpriset och vad kunderna verkligen betalar.

Steg 1 i prutskolan är att jämföra bankernas snitträntor med varandra. Då ser vi att idag har Danske billigast räntor med kort bindningstid, medan Handelsbanken och Skandia har lägst 3års och 5års-ränta. Rörligt? Här finns en genväg.

Att gå genom och jämföra bankernas snitträntor varje månad blir snabbt orimligt. Dessutom kan du bli offer för en tillfällig ränteflört från exempelvis ICA, som nu är den bank som har störst skillnad mellan snitträntan folk brukar betala och den snittränta de nu plötsligt erbjuder. En tillfällig flört, inte att lita på, i minan ögon.

Titta istället på de historiska räntorna. De ger bättre bild. Därför har min kollega Johanna Kull gått igenom alla bankers snitträntor för det populära rörliga bolånet (3-månaders bindningstid) sedan starten i maj.

så flörtar bolånebankenÖversynen visar att Danske Bank helt klart varit billigast. Både historiskt och idag. De har alla redovisade månader erbjudit lägst eller näst lägst ränta. I snitt har deras kunder betalat 1,44 % för ett rörligt bolån.

Jumbo-bolånet erbjuder Länsförsäkringars med en medelränta på 1,76 %.  För ett lån på 2 000 000 innebär det att Länsförsäkringars kunder får betala 6 400 kr mer än Danskes kunder varje år.

Tittar vi på 5-års räntan är skillnaderna mellan bankerna ännu större. Där har Skandiabanken lägst medelränta. 1,93 % har deras kunder i snitt betalat för ett lån med 5 års bindningstid. Dyrast är Ikanobanken vars kunder fått betala hela 2,52 %. För ett lån på 2 miljoner blir skillnaden i räntekostnad hela 11 800 kr per år.

Mitt råd: Använd dig i första hand av historiska snitträntan (röd linje) och jämför din bank med andra, minst en gång per år. Men se till att du inte faller offer för tillfälliga ränteflörtare. Just nu hos Ica, Skandiabanken och Swedbank. Titta istället vad de varit värda historiskt.

Kom också ihåg att snitträntan är just ett snitt. En stor andel kunder betalar mindre. Så det finns goda möjligheter att pruta ner din ränta ännu mer.

Prutskolan    Snitträntan november   Ställ bolånebanken mot väggen

Är du nöjd med din ränta när du jämför med de historiska räntorna? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer