Gröna fonder och aktier

Av Johanna Kull

12 dec 15

Share

Jordens medeltemperaturKlimatförhandlingarna i Paris är i mål. 1,5 grader är det nya målet. I den lilla världen finns det också sätt att påverka. Här har jag samlat fem texter med tips om grönt sparande.

Det finns gröna fonder, gröna aktier och snart även en grön måttstock.

Gröna fonder snart tydligare: Allt fler svenskar uppger att de aldrig skulle vilja investera i fossila bolag. Ändå sparar många i dem. Helt ovetandes. För i våra vanligaste globalfonder kryllar det av fossila bolag. Men de går att undvika. Jag har hittat 8 helt fossilfria globalfonder. Ironiskt nog är flera av dem norska.

Gröna pensioner ovanliga: De stora kollektivavtalade pensionerna kanske andas ansvarstagande. Men gröna det är de inte. Ingen av de stora pensionssofforna har helt uteslutit investeringar i fossila bränslen. Så har du en högre ambitionsnivå än så måste du välja lite själv. För det finns alternativ.

Äntligen en grön måttstock: Nu är äntligen riktiga betyg, som är enhetliga och förståeliga på väg. Analysföretagte Morningstar ska nämligen börja betygsätta fonder på skalan 1-5 efter deras miljömässiga och sociala kontroll. Först ut är globalfonder och stora Sverigefonder.

Gröna aktiefavoriter får gult ljus: Unga gröna teknikbolag andas framtid och känns fräscht. Men att ett bolag klassa som grönt är inte detsamma som en köprekommendation. Utan var försiktig när du väljer gröna bolag, precis som du är försiktig när du väljer andra unga bolag.

Sist men inte minst, vill hu spara hållbart men tycker att det är svårt att välja. Då kan du ta rygg på kyrkan. Följa deras fond och aktieval. De har en ambitionsnivå som få.

Vad saknar du i den gröna debatten? /claes hemberg

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer