Bolag hungrar pengar

Bolag ber om pengarBörsbolagen efterfrågar mer pengar än någonsin. Hittills i år har 140 bolag bett sina aktieägare om färska pengar genom så kallade emissioner. Och det är inte bara positivt. Nej, var exakt lika kritisk som när du köper en helt nya aktie.

Antalet bolag som ber om pengar är upp jämfört med i fjol och en bra bit över toppnivåerna från år 2000 och år 1999. Det är vanligt efter några goda börsår.

När vi sparar i aktier så väntar vi oss tillväxt på pengarna. Helst genom utdelningar. De är ju stabila och bra. Men i andra hand så står jag även ut med tillväxt på själva aktiepriset. Även om den tillväxten är mer ojämn och osäker.

I absolut sista hand vill jag se motsatsen. Att bolag jag sparar i vill ha nya pengar av mig. I grunden ser jag det som ett varningens tecken. Jag säger absolut inte hurra. Tvärt om ska vi ha med oss många aktieägare genom åren missat pengar i sådana här tillfällen:

Om bolagen vill ta in pengar för att växa eller köpa bolag, låter det ju bra. Men det behöver inte alls vara nyttigt för bolaget. Titta på Electrolux som i fjol offentliggjorde köpet av GE:s kylskåp. Men efter ett år går affären i stöpet. Så kan en företagsledning lägga både tid och pengar på hemska klavertramp.

Än mer skeptisk blir jag när detta sker i små bolag. Kontrollen av dem är ju ofta under all kritik.

Det är för lätt att acceptera att våra ”kära gamla bolag” kommer med håven. Utan jag skaffar mig först en ny blick över bolaget. Jag vill se oberoende analyser på emissionen.

Precis samma krav som jag har på mig själv när jag ska köpa en ny aktie. Jag litar inte på min egen första anblick. En bra vd räcker inte. En bra produkt eller häftiga ambitioner räcker absolut inte. En torr analys är mitt baskrav.

Så kasta inte fram nya färska pengar. Beakta alltid möjligheten att sälja av 1) rätterna och 2) även aktierna.

Att bara sitta passiv kan snart kosta stora pengar. Dels direkt i emissionen, men också senare….

Nya regler gör att bolag kan ta in upp till 20 miljoner kronor enklare än tidigare. Det gör att vi närmaste åren lär få se ännu fler håvar från bolagen.

Siffrorna om nyemissioner hittills kommer både från Stockholmsbörserna och de mindre listorna First North och Aktietorget.

Hur reagerar du på bolag som ber om pengar?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer