2015 ett rekordår

Av Johanna Kull

23 dec 15

Share

SkärmklippBloggen 2015 har flödat av engagemang, vetgiriga frågor och intressanta diskussioner. Rekord har slagits i både antal läsare, antal inlägg och antal kommentarer. Pensioner märks att det berör alla och intresset för lågprisfonder är stort.

Årets nykomligt är annars podden. 13 avsnitt har det hunnit bli och över det sammanlagda lyssnandet via soundcloud uppgår till över 140 000. Populärast har avsnitt 7 om fondfavoriter och köpvärda utdelningsbolag varit.

Här har jag samlat några av årets hetaste ämnen.

Fonder: Tål en börsnedgång
Låt inte den dagsfärska börstemperaturen styra dina köp, då trampar vi lätt snett. Här en enkel lathund för hur vi tål en börsnedgång.

Annars har på fondtapeten varit, skillnaden mellan aktiva och passiva fonder. För 9 av 10 passar breda lågprisfonder. En del sparare vill lägga ner mer tid och kan då spetsa till sina fondportfölj med smalare aktiva fonder. Här har jag samlat två paket med fonder som kräver lite mer.

avgifter tjänstepPension: Spartest, avgifter och balans
Under hösten spartestade vi de stora kollektivavtalade avtalspensionerna. Mina favoritfonder går att hitta här. Att se över sin tjänstepension är något som alla borde göra. Men alltför många ligger kvar i tröga jobbpensions-soffor, så kallade traditionella försäkringar. En sparform som hotas av ättestupa om bolagen inte agerar, och det snabbt.

Annars på pensionsområdet så har vi pratat hur vi avgiftar våra största pengar och att det är hög tid att sluta pensionsspara.

Aktier: Försäkring mot svängig börs
I November skrev jag om de rikas hemlighet. Men den håller året om. Jag pratar såklart om utdelningar, den närmast säkra avkastningen som finns att hitta på börsen. Du blir mindre beroende av börsens svängningar och får ett lugnare sparande.

så flörtar bolånebankenRäntor: Snitträntan visar vägen
Årets nykomling snitträntan är ett redskap vi ska använda oss av. Den hjälper oss att pruta vi kan sänka vår boendekostnad rejält. Men se upp för kortsiktiga ränteflörtar, använd dig av den historiska snitträntan. En dag gör ingen sommar.

Hållbart sparande: I väntan på extern måttstock
Allt fler vill spara grönt. Men att undvika fossila bolag och andra CO2-värstingar är lättare sagt än gjort. Men här har jag samlat mina bästa tips om grönt sparande.

Vad står på din önskelista för bloggen 2016?

God jul och gott nytt år! / Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer