Småbolagsfonder lockar

Aktiva fondportföljenSvenska småbolagsfonder kan vara intressanta även 2016. Även europeiska småbolag lockar mig, eftersom de fokuserar mer på inhemsk tillväxt. Och sedan lägger jag till en aktiv tillväxtfond med lite lägre risknivå.

Jag köper på mig till min aktiva fondportfölj. Där har jag bas med breda billiga fonder och på toppen några mer vassa, smalare och mer nischade val. Huvudsaken är fortfarande breda fonder. Men så gillar jag tillväxt på flera sätt.

Aktiva fondpofrtf 15 decFondåret 2015 har varit häftigt med sina stora svängar. USA som var fjolårets vinnare har inte alls sett någon börsuppgång utan trampar vid nollan. Istället har Europa kommit starkt. Och det har fått många förvaltare att hylla Europa. Jag lägger till två småbolag Sverige. Och en försiktigare tillväxtfond.

Lägg märke till att i den aktiva portföljen har jag också passiva billiga basfonder, Spp Global, Spp Europa, Länsförsäkringar tillväxt mm.

Europa-växeln senast året har också lyft min Aktiva fondportfölj här på bloggen. Min global lågprisfond Spp Global 100 väljer nämligen lite annorlunda, jämfört med många andra. De väljer de 100 största bolagen i världen. Det är smalare, mindre USA och mest faktiskt Europa. Den har därmed lyft hela Aktiva fondportföljen i år, när den är upp 8% mot vanliga världsindex på -1%. Visar siffror från 15 december.

Sedan har aktiva portföljen dessutom lågprisfonden SPP Europa har givit ytterligare +11%. Och SEB småbolag Europa har givit hissnande +35%. Nu låter detta som mycket Europa. Men nej, summa summarum har jag 19% Europa.

Men allt har inte gått dåligt heller i USA. DNB Tech har givit 24%. Och dessa har jag kvar i tron att teknikbolagen fortsätter att expandera.

Bland Sverigefonderna har jag två. Billiga Zero och dyrare Didner och Gerge. I år har den aktive sistnämnde vunnit med hästlängder. 8 mot 15%: Det är de stora bolagen i första fonden som stelnat till medan Didner hittat fler mellanstora bolag som i år haft bättre mylla på börsen. Totalt motsvarar dessa två fonder 7% av portföljen. Mer än världssnittet på 1% Sverige. Och mer ska det bli.

Med vissheten att Sveriges ekonomi är stark jämfört med omvärlden och att den inhemska konsumtionen rullar på och att nästa år väntas ekonomin få bättre fart; så letar jag efter mer i Sverige. Nu blir det två småbolagsfonder. Carnegie micro och Enters småbolag Sverige. Det blir totalt 10% svenska småbolag. Efteråt blir det nu totalt 17% Sverige.

Tillväxtländerna har haft ett mer motigt år 2015. Tillväxtfonder har backat och de mindre Frontier har hackat också. Men jag lägger till Odin Emerging några 5 procent. En aktiv tillväxtfond.Småbolagsfonderna 2015

Carnegie Asien stampar på 0% i år. Här har Kina inte imponerat. De är på plus, men stökigheterna kring landets tillväxt väntar jag mig ebbar ut nu. Jag håller i.

Carnegie Indien hade en bra start på fjolåret. Sedan kom sättningen. Nu väntar vi på nya besked från regeringen om reformer som verkligen ska bli av. Jag håller i.

Fidelity Indonesien hade en sättning i mitten på året och har sedan kommit tillbaka. Ett stort land som växer. Jag fyllde på potten i en svacka. Den kan vara på sin plats att vikta ned lite härnäst.

Vietnam-fonden jag haft sedan start är verkligen den sura sura karten i fondkorgen. Den har lagts ned och för att få ut pengarna måste jag tala med mäklarbordet på banken. Inget som tillhör vanligheterna.

Vad väljer du av aktiva fonder?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer