ISK bästa kontot

Av Johanna Kull

19 jan 16

Share

ISk ger merAtt välja rätt skatt på kontot visar sig vara en dunderkur för våra pengar. Och det är bara ett knapptryck bort. Genom att spara på ISK-konto får vi snabbt mycket mer i tillväxt, upp till 25 % mer närmaste årtiondet. Så slipper du tänka skatt framgent.

Vi blir friare att byta bort fonder vi ogillar eller aktier vi tappat tron på, när vi inte längre behöver räkna vinstskatt och avbränning. På ISK kan jag koncentrera mig på bara en sak; välja det jag tror på. Därför har jag flyttat från fondkonto till ISK-kontot.

Vi talar gärna om fonder som ger mer tillväxt på kontot. En Sverigefond ger mer än en blandfond. Vi talar gärna aktier med utdelning. Men visste du att du kan hämta ut utdelningen, utan att betala skatt.

Väljer vi bara rätt konto kan vi också få betydligt lägre skatt på sparpengarna.

För när vi väljer vilket konto vi sparar på, väljer vi också vilken skatt vi betalar. Sparar vi på vanligt aktie/fondkonto betalar vi 30 % skatt på vinsten. På ett ISK-konto är skatten däremot bara 0,4 % av hela kapitalet. Och effekten blir häftigt positiv.

ISK klart bästAtt spara i en Sverigefond i tio år ger i snitt hela 95 % i tillväxt på ett ISK-konto, jämfört med bara 80 % om du har samma Sverigefond på ett fondkonto. Det är 15 procentenheters skillnad på bara ett årtionde. (Då har jag räknat utifrån den historiska tillväxten på 8 % och med en ISK-skatt på i snitt 1 %.)

I år är dock skatten på ISK bara 0,4 %. Så nu och ett par år framåt är det mer rimligt att räkna på en genomsnittlig ISK-skatt på kanske 0,5 %. Då blir skillnaden i avkastning snabbt gigantisk. På ett årtionde hela 24 procentenheter mer i tillväxt på kontot.

I exemplet ovan har jag räknat med en passiv sparare. En person som inte gör några försäljningar under dessa 10 år. Men en annan stor fördel med ISK är att det underlättar för dig som vill byta fonder eller aktier. Du får du en helt annat frihet. Blir inte inlåst med gamla surdegar eller stora vinster som du drar dig för att sälja av eftersom du då måste betala skatt.

En annan fördel med ISK är att det är ett drömkonto för utdelningssparare. Eftersom du får helt skattefri utdelning.

ISK passar alltså för allt börssparande. Räntespara ska vi dock inte göra på ISK-kontot. Då får du för lite tillväxt förhållande till skatten. Skatten på ISK-kontot är ju idag 0,42 %. Har du bara +0,5 % under ett år vilket är vanligt hos korta räntefonder så blir skatten onödigt dyr. Det är ingen stor skatt, eftersom räntefonder ger så lite. Men skillnaden finns där. Därför ska vi bara ha räntefonder på ISK en kort period. Som en tillfällig svängdörr medan vi tar steget in på börsen.

En kapitalförsäkring är ett alternativ till ISK med nästan samma skatt. Skillnaden är att medan ISK alltid är gratis och olåst är 9 av 10 kapitalförsäkringar dyra och nästan alltid låsta. Därför är ISK mitt förstaval. Endast om du vill arvsplanera eller handla utländska aktier med utdelning är KF bättre. Men välj då en som är gratis och olåst.

Vad sparar du på ISK-konto? /claes hemberg Här vanliga frågor och svar om ISK.

Relaterade inlägg

Kommentarer