Lika match kvinnor-män

Av Johanna Kull

20 jan 16

Share

BörsmatchenKvinnor sparar mer av sin lön, men får inte ut så mycket. Män sparar en större andel och dessutom mer på börsen, i aktier och aktiefonder, vilket gör att de får ut mer av varje sparkrona. Men kvinnors aktier har imponerat. Så vi har att lära av varandra i totalt 5 ronder av börsmatchen.

Kvinnor föredrar räntor och lugna aktier. Män väljer ofta är mer våghalsiga aktier. Kanske en kombination skulle stärka bägge.

Bara för att du är man eller kvinna sparar du såklart inte på ett visst sätt. Men vissa typiska likheter och skillnader finns och vi skulle må bra av att lära av varandra. Utgår vi från nycklarna till ett bra sparande så får vi en rak enkel sparmatch mellan kvinnor och män visar:

Rond 1 – Månadsspara
Kvinnor är i regel duktiga på att spara. 43 procent av kvinnorna sparar regelbundet, jämfört med 39 procent av männen visar siffror från SBAB. Knapp men kvinnlig seger. (1-0).

Rond 2 – Sparad summakvinnors favporiter
Kvinnor sparar i snitt 500 kr mindre än män, varje månad. Visst kan det bero på lägre löner, men det är likväl ett stort problem för kvinnors sparpott på lång sikt. Kvinnorna borde spara mer med tanke på att de blir äldre. (1-1).

Rond 3 – Fondval och konto
Kvinnor vänder sig i större utsträckning till blandfonder och räntefonder. De ger inte mycket. Män sparar i högre grad i aktiefonder. Eftersom vi sparar i många år så tappar kvinnornas val mot männen. De senaste tre åren har t.ex. en korträntefond bara givit 1,4 % i snitt, mot börsens 45 % (med utdelningar). Män är också bättre på att välja ISK-konto. Så även denna rond går till männen, (1-2).

Rond 4 – Aktieval orosåret 2015
I den delen av sitt sparande som kvinnor faktiskt har på börsen får de däremot minst lika bra tillväxt som männen. Senaste året har den typiska kvinnoportföljen stigit +14 %. Mot männens, +13 %. Jämnt skägg, emäns favoritern pinne var: (2-3)

Rond 5: Aktieval flera år
Tittar vi över tre år slår kvinnornas val männens. Över tre år ger männens konton i snitt 85 % samtidigt som kvinnornas når 93 %. Kvinnornas val av stabila konsumentbolag har betalat sig bra. Männen väljer däremot mer chansartat. Här lockar råvaror och nya trendiga teknikbolag som kan bli antingen flipp eller flopp. Kvinnorna vinner ronden.

SLUTSTÄLLNING; (3-3)

Vinnare 2016 blir…
Att kvinnor sparar mindre, tror jag tyvärr kommer ta tid att ändra. Jag ska argumentera vidare för det. Lika trögt som att få män att välja bredare aktieportföljer. Det är lika tufft. Kvinnor borde däremot k2016 valunna välja ISK-konto och lågprisfonder ganska enkelt. Och lägg till att aktieåret 2016 kan bli ett väldigt kvinnligt börsår. Nu när börsen är ojämn ser vi att ”kvinnliga bolag” går bättre. Och min gissning är att kvinnornas aktier slår männen på börsen i år. Råvarorna behöver värka ut mer. Tunga industrin lär dröja. Å andra sidan kan kvinnors kärlek till bankaktier sänka deras konton även i år… Ändå väntar jag mig en kvinnobörs 2016.

Summa summarum: Fler KVINNOR borde släppa handbromsen i räntor och börja spara mer i aktier eller aktiefonder på ISK-konto. MÄN å sin sida, borde spara med mer fokus på lugnare aktier med bra utdelning. Spara i välskötta bolag och inte bara några få högriskaktier. Och först och främst: Peppa varandra. För vi kan bara bli bättre på att ta hand om våra pengar!

Vilket spartips ger du till din partner?  /claes hemberg

Är du kvinna och sparar i aktier eller vill komma igång. Kom då till vår tjejträff 2 februari. Anmälan hittar du här.

Relaterade inlägg

Kommentarer