Halv miljon kan flytta

vinst pensionsflyttNy lag öppnar för dig att flytta ut små pensionspotter under 44 000 kronor. Berörda är en halv miljon svenskar och 20-talet miljarder. Därmed kan 2016 bli det första stora flyttåret; till konsumtion eller bättre sparande.

Tyvärr kommer ingen information gå ut till alla sparare, utan varje sparare väntas själv agera. En jättemiss.

Skatteverkets uppgifter är att ca 340 000 individuella pensionssparkonton (IPS-konton) hade en behållning under 50 000 kronor vid utgången av 2013. Den totala behållningen på kontona var ca 11 miljarder kronor. Förslagen gäller även pensionsförsäkringar och där finns inga säkra uppgifter. Men sannolikt är de minst lika stora.

Politikerna tycks däremot inte riktigt förstå vilken häftig nyhet detta innebär för alla sparare. I förslaget skriver politikerna: ”Det bedöms inte finnas behov av speciella informationsinsatser avseende de nya bestämmelserna om återköp och förtida avslut”.

En jättemiss tänker jag. Sparar du 10 000 kronor och har årlig avgift på 150 kronor och dessutom fondavgifter på 1,5% så har du hela 3% i avgifter. Den sparare som har pengarna i räntefonder eller blandfonder kommer då se hela sin tillväxt försvinna i avgifter. Något som bankerna naturligtvis inte kommer informera om. De tjänar ju på sovande sparare.

Politikerna har räknat ut att en flytt tar ”3 minuter att utfärda och utförs av banksäljare till en kostnaden per avslut med 14,80 kronor”.

Spararna borde förvänta sig obligatoriska uttag av småpengar. Till konsumtion eller bättre sparande. Det gör du som du vill. Spara slattar är däremot dumt. Det kostar ju mycket och glöms ofta bort i dyra dåliga fonder.

Kommer du flytta ut pengar?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer