Pensionsträskets madameBloggerskan Kristina har senaste månaderna satt grillor i huvudet på ministrar, vd:ar, tjänstemän och myndigheter. Högröstade företrädare syns sticka huvudet i sanden. Några få får också hennes beröm, på Pensionsträsket.se.

Kristina har 10 olika pensionskonton. Hösten 2015 hade hon planen att städa, ordna och fixa pensionsångesten. För att sammanfatta tankar och diskutera med andra valde hon att blogga om sin väg mot ett rena pensions-samvetet. Inläggen är många. Diskussionerna är heta. Men städningen har gått sådär.

Servicen från pensionsbranschen är svagt. ”Det märks att politiker är slapphänta i lagstiftning, arbetsmarknadens parter (fack och arbetsgivarorganisationer) övertygade om sin egen förträfflighet och bolagen, ja, de tjänar ju sjukt mycket pengar som pensionsträsket ser ut.”

Vet du hur många konton du själv har? Rösta här.Hur många p-konton har du

Häromdagen satt börs-vd:n på samma kaféstol och pratade techSverige. Nu är det dags att prata pensionsångest makten över sina pengar, avgifter och trångsynthet. ”Jag tillhör alla de sparare med dåliga samvete för mina pensioner. Jag har har många olika slattar från mina jobb-byten vart tredje år och några kortare anställningar. Det gör bilden smått hopplös. När jag ändå tänkte plugga i höst ville jag lägga lite tid på mina pengar.”

Därför startade Kristinna bloggen Pensionsträsket. Men hon är även ute  i andra medier. Här Kristinas knivvassa inlägg mot ministern i Aftonbladet debatt.  ”Jag blev så upprörd när jag läste ministerns tomma ord. Debattinlägget tog 31 minuter att få ned. Debattera pensioner borde fler göra. Det är förvånansvärt få röster där ute. Alla tror att bara proffs får prata. Med lite personligt engagemang går det också riktigt bra…”Penisionsträsket

Det var Pensionsträskets gajd som fick mig uppmärksam på att vi kan flytta ut 44 000 kronor från pensionskonton  från glömda pensionskonton. Kristina har själv gjort två försök redan i fjol, då vi fick flytta ut en tredjedel. Agerandet från pensionsbolagen är minst sagt olika:

”SEB skötte det snyggast hittills. Flytten tog några få veckor. Enkelt och effektivt. Tio poäng av tio möjliga.”

”Länsförsäkringar fick mig att ruttna. De kunde inte flytta ut pengarna för att mottagande bank inte Många taggarhade bankgiro. Ett skamgrepp på sparare, tänker jag. Det tog tre månader och inte ett ljud om att jag bara får flytta pengarna till vissa”.

Några bolag stoppar flyttar om du inte hade efterlevandeskydd… Ja, det är fullkomligt obegripligt och löjligt. Bolag konstruerar även låtsashinder i form av blanketter, datumgränser och klausuler. I pensionsbranschen är det märkligt många småpåvar som hittar sina egna trafikregler. En accepterad byråkrati och korruption…

”Söderberg o Partner som är min nedärvda rådgivare tycks inte heller vara helt på bollen. När jag tidigare frågat om återköp och flytt har de sagt, felaktigt, att det INTE gått och när det äntligen är ok hotar de med 2 500 kr/timme för administrationen…

Pensionsbranschens företrädare, men även myndigheter, blir lätt mästrande och arroganta när frågorna blir lite mer ifrågasättande, säger Kristina. Hon berättar om en debatt på tankesmedjan SNS där hon ställde en öppen fråga till minister Strandhäll. Ministern låtsades inte höra henne, säger Kristina.

”Pensionsbranschens förhållande till sina kunder märks kanske tydligast i deras fackfyllda val av ord och termer. Att flytta pengar kallas ”återköp”. En summa du sparar kallas ”premie”. Det dunkelt sagda gör det omöjligt för vanliga människor att förstå. När ingen förstår är det lätta att sitta kvar på pengarna och tjäna in orimliga avgifter. Hade de haft någon en folklig agenda så skulle de skina som stjärnor i mörkret.”

”Jag har mejlat, twittrat, frågat och försökt att diskutera med ganska många i pensionsbranschen. Listan är lång. Tyvärr är det många som blundar och tittar bort. De låtsas inte förstå frågor eller höra att de är tilltalade. Som att den lilla spararen i pensionsträsket inte räknas. Jättetråkigt. Men med det sagt så finns det riktiga guldkorn som lägger timme efter timme på att förklara

Det låter som diskussionen med pensionsgrävaren Kristina bara har börjat. Vi lär få höra mer av henne.

Vilka frågor har du till Pensionsträskets egen gajd? OCH: Vilka favoritgajder har du i träsket?/claes hemberg