Förbjud dyra kapitalförsäkringar

Rädda dina 100 000 kr.Nio av tio kapitalförsäkringar borde ställas i skamvrån. Det gäller alla de som bara är konstruerade för riktigt fult sälj av girigheten själv. Och med nära noll konsumentnytta för ögonen. Enklast är att helt stoppa sparformen: förbjud den. För konsumentens bästa. Även om 1/10 är renhåriga, så hjälps det knappast, när de flesta konsumenter inte förstår skillnaden.

Just nu pågår en enorm flytt med pengar in i dyra kapitalförsäkringar. Det är pensionsförsäkringens död 1 jan vid årsskiftet som öppnat för fulsälj av stora mått. De varnar för dubbelbeskattning efter årsskiftet och säljer sedan dyra låsta kapitalförsäkringar som det vore vårt nästa guld. Här en av de fulare säljuppläggen. Usch!

Räkna bara lite och du ser snart att en vanlig sparare över något årtionde betalar 100 000 kr för mycket. Och gissa i vilka fickor som dessa pengar landar? Det kan inte vara förenligt med seriös rådgivning.

Att det pågått i många år är ingen ursäkt. Nu finns alternativ och då kan det var dags att en gång för alla begrava kapitalförsäkringarna.

Kapitalförsäkring startade som en vällovlig livförsäkring. Men används allt oftare som fult skamgrepp för att locka pengar av vanligt folk och sedan låsa in dem med höga avgifter. Därför borde de förbjudas. Det finns över 1 000-tals försäkringssäljares som lever på det. Lägg till 10 000-tals bankanställda som utan att tänka efter ger det usla rådet ”köp dyrt och låst”.

Ja, jag menar att alla kapitalförsäkringar faktiskt borde förbjudas, eftersom de används på ett så vilseledande sätt. Nu när vi har ISK-kontot, finns ingen anledning att ha kvar kapitalförsäkringen.

Helt säkert borde åtminstone de 9/10 med dyra avgifter och inlåsningar direkt skickas i soptunnan. För att tala om de 9/10 där rådgivare prånglar på arma sparare dyra dåliga fonder.

Kapitalförsäkringen har visst sina fördelar. Den kan förenkla arv, för företagare mm. Men detta är i mina öron mest ursäkter för så kallade försäkringssäljare att lura på vanligt folk dyra, låsta, dåliga produkter.

Kanske kan provisionsförbudet för banker som nu diskuteras få ett stopp på dessa hemskheter. Men varför inte bara göra rent hus direkt?

Behovet av att planera arv och för företag att äga aktier lär bestå. Det får branschen hitta på andra lösningar till. För när det gäller kapitalförsäkringar har bank och försäkringsvärlden bränt sina förtroendeskepp till botten.

Vi behöver fler regler som fungerar och hjälper konsumenten. Än regler som lurar folk på massor av pengar.

Rätt svar är förstås nya ISK-kontot. Som alltid är olåst. Alltid är gratis. Och där är utbudet av lågprisfonder enormt mycket större. Annars flyttar snart sparare. En sann förebild kort sagt.

Sparar du i dyr och låst k-försäkring? Har du dubbelkontrollerat?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer