Utdelningsjägare gillar kursfall

Av Johanna Kull

09 feb 16

Share

Utdelare kallar vi de stabila aktierna som ger årlig utdelning på ofta 4-6%. De var mycket populära under 80Kända utdelare-talet. När börsen är skakig kommer de till heders igen. Antalet utdelningsjägare kring Teliaägare är dubblat på bara några få månader.

Rekordlåga räntor och stökig börs gör att alltfler sparare vänder sig till utdelningsaktier. Och här finns det pengar att hämta, för när 2 av 3 storbolag har lämnat sina rapporter ser det ut som att vi går emot ett nytt utdelningsrekord. Tillsammans med de pressade börskurserna ger det en direktavkastning som hos många storbolag på över 5 procent.

Utdelning är den vinst som bolagen delar ut till aktieägarna. Den är satt i kronor och delas ut per aktie. Det gör att utdelningen blir procentuellt sätt större ju mer aktiekursen faller. På det sättet har hade Teliaägarna i fjol bara 6% och numera 8% utdelning, på den aktie de just nu har i handen.

Det jag gillar med utdelningsbolag (direktavkastning) är att vi blir mindre beroende av hur kursen går närmaste månaderna och året. Det är ju utdelningen i kronor som vi fokuserar på, snarare än aktiens dagskurs.

Samma tre kronor utdelning blir ju olika stort förhållande till aktiens värde. Har du däremot köpte Telia aktier för 50 kr har du en direktavkastning på 6 %. Har du köpt Telia kring dagens 37 kr har du en direktavkastning på 8 %.

Det är alltså två faktorer som styr utdelningen. Dels utdelningen per aktie, dels priset du köpt aktien för. Ju högre utdelning per aktie och ju lägre aktiekurs, desto bättre för din direkta avkastning.

Utdelningen till ISK-kontotSå de stora kursfallen vi sett de senaste månaderna är med andra ord positivt för den som strikt jagar utdelning. Flera bolag på Stockholmsbörsen har idag en direktavkastnings på över 5 procent. Här har jag listat de 10 stora och medelstora bolagen med högst.

Där hittar vi framförallt banker och teleoperatörer. Två branscher som blivit hårt pressade den senaste tiden. I banker tycker jag det finns anledning att vara försiktig. De pressas av både hårdare regler och minusränta. Men som Lars Frick analytiker på Börsveckan säger, ”Svenska banker är relativt konjunkturokänsliga, vi ska ju alltid betala våra bolån. Och att utdelningarna kanske inte kommer att växa de kommande åren, det tycker jag är inprisat i kurserna”.

Telekomoperatörer tycker Lars är än mer stabila. ”Inga kursraketer, men marknaden är stor och relativt stabil. Både Telia och Tele2 har blivit så hårt pressad, så för den som strikt jagar utdelning och struntar i aktiekursen är de helt klart ett alternativ”.

Utdelningsaktier kan alltså fungera lite som ett starkt sparkonto. Men du måste tåla att kursen kan gå ned en period. En ränta på sparade pengar faller varje år ut till dig med utdelningsaktier. Och den procentuella utdelning ska du räkna utifrån nivån den dagen du köpte. I princip skattefri blir den också så länge du har aktierna på ISK-konto eller kapitalförsäkring. Då kan du välja nya fonder eller aktier för pengarna utan att det dras 30 % vinstskatt vilket sker på vanligt aktiekonto. Att återinvestera utdelningar är för övrigt den taktik som tog Aktiestinsen från 600 kr till 140 miljoner.

De rika köper utdelare              En startmanual för aktier.

Vilken är din favoritutdelare? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer