byt till globalfondEn nybliven 18-åring har i snitt 61 000 kr på kontot, som föräldrarna sparat. Potten är däremot olika stor beroende på vilka fondval dina föräldrar har gjort. Sparkonto är dessvärre vanligast, när det borde vara globalfond på ISK-konto. Det ger mer. Men det är aldrig för sent att själv ta kommandot och byta till bättre val. 

De flesta föräldrar sparar till sina barn. I snitt 285 kr/månad. Det är pengar som ska växa länge och oftast ska vara ett välbehövligt bidrag till köpa första lägenheten. Men oftast landar dessa pengar på vanligt sparkonto. Då är värdet på 18-års dagen just 61 000 kr.

Här finns det gratispengar att hämta åren fram till egna lägenheten. Genom att flytta pengarna till en globalfond på ISK-konto kan du få dem att växa till 82 000 kr till 25-årsdagen.

Här olika 18-åringars pengar. Alla har haft föräldrar som sparat 285 kr/mån i 18 år; 61 000 kr. Vad händer då till 25-årsdagen:

  • Fortsätt som tidigare. vid 25 år; 64 000 kr
  • 18-åringen tar själv kommandot och flytta till lågprisfonder på ISK. Värde på 25 år: 82 000 kr.
  • 10-åringens vars föräldrar gör bot och bättring. Flyttar till globalfond på ISK. Värdet på 25 årsdagen: 108 000 kr.
  • 0-åringens vars föräldrar gör rätt från dag ett, månadsparar direkt till globalfond på ISK. Värdet på 25 årsdagen: 124 000 kr.

Ju tidigare pengarna kommer in i aktiefonder, desto större bidrag till kontantinsatsen. För den skull är det aldrig för sent att byta. Visst varierar värdet mer i aktiefonder. Men det gör ju ingenting. Unga ska ju spar länge. Sedan 2-3 år före lägenhetsköpet kan det vara dags att minska börskvoten och spara lite lugnare.

Och glöm inte att introducera de unga. Låt dem göra sina misstag när pengarna är små. Det lär de sig på och det kostar mindre tidigt, än senare.

Hur sparar de unga som du känner? Hjälper du dem att hitta rätt?/claes hemberg

 

De ungas ekonomi?

Students ekonomi 2Som student har jag knappt någon inkomst, hur ska jag klara mig utan att nalla av mina sparpengar”, är en vanlig invändning.

Ja, visst är inkomsten låg men det finns möjligheter även för studenten att fylla på sparpengarna. Först och främst så måste hen minst spara ihop till en reserv för överraskningar. De kommer alltid. Tål vi inte dem kan vi tvingas ta till hemskt dyra lån. Eller gröpa onödiga hål i vårt mer långsiktiga sparande.

Det första rådet här är, prioritera inte allt. Se utgifterna som ett val där du har möjlighet att välja in det som får dig att må bra, men också bort det som är mindre viktigt. Sen gäller det att ha koll på största utgifterna, det är där du kan du göra störst skillnad. Här fler tips till studenten.

Reserven och annat kortsiktigt sparande ska vi inte ha på börsen. Det blir för mycket av en chansning. För precis som pengar kan gå upp en fjärdedel på bara ett år kan de också tappa en fjärdedel på ett år. Pengarna du sparar till semesterresan i sommar ska du därför ha på sparkonto. Det ger inte mycket men du behöver heller inte vara orolig för att du bara kommer halvvägs till Grekland.

Det långsiktiga sparandet däremot, det hör hemma på börsen. Oavsett om det är föräldrarna som rattar barnens pengar, eller ungdomen själv som har kommandot. Mitt förslag är en billig Globalfond som bas. Till det kan du komplettera med en del Sverigefond och en liten del tillväxtfond. Titta gärna på utbudet bland lågprisfonder. Finns pengarna på konto idag, gör stegvisa insättningar till aktiefonder. Det ger en lugnare start. Enligt samma recept, tar du också ut pengarna stegvis.

Hur sparar du/din ungdom? /claes hemberg