PPM-säljare stoppas

SFFs Aktiv Mix lurar sparare dubbletFem PPM-fonder stoppas nu för insättningar. En PPM-säljare är redan polisanmäld för dataintrång. Säljarna har genom telefonsamtal ofta lurat och kapat bank-id hos sparare. Tusentals sparare är drabbade. Att stoppa fulsälj i PPM har varit svårt. Larm från sparare har nu fått myndigheten att stoppa fonderna och därmed även säljarna.

Att använda någon annans bank-id för fondbyten är klassat som dataintrång. Lägg till att flera av bolagen antytt att de hört av sig från myndigheten för att informera om efterlevandeskydd. Då är det inte konstigt om sparare blir lurade.

Så här går det till:
1) Säljaren ringer PPM-spararen och antyder att de ringer från Pensionsmyndigheten.
2) Säljaren ber spararen att slå på bank-id och slå koden.
3) Då kan säljaren som med spararens personnummer loggat in på PPM-sidan även nå spararens fonder.
4) Säljaren byter till fonder som säljaren tjänar pengar på.

Bolaget Svensk fond och finans tycks vara ett av de värsta PPM-säljarna just nu. Flera sparare har hört av sig till mig med mycket liknande beskrivningar av bolaget.
Spararen Johanna berättar: ”De talade om nytt efterlevande skydd som de ville bekräfta med email, men först behövde de bankid…”
Spararen Jessica berättar: ”De varnade mig för att inte ha efterlevandeskydd och bad mig konfirmera vem jag var med hjälp av bankid…”

PPM-fonderna som stoppas tillhör Falcon Funds och Lantern Asset Managment, skriver Dagens industri. Bakom dessa står bland andra bolaget Svensk fond och finansanalys från Lidköping.
Pensionsmyndigheten beskriver de som direkt oseriösa säljare och misstänks ha kapat kundernas bank-id för att göra fondbyten.

Även Lundstedt fond och finans i Malmö som sålde fonden GFG Fund Sicav stoppades tidigare. De är nu polisnamälda.

Myndigheten uppmanar andra som misstänker att de blivit utsatta PPM-sparare att vända sig till Pensionsmyndighetens kundtjänst eller göra en anmälan till Konsumentverket.

Borde PPM-säljare stoppas helt? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer