Amortera eller spara?

Av Johanna Kull

26 feb 16

Share

3 procent slår hårtHögre räntekostnader kan slå hårt mot bolånare. Ett skydd kan vara att börja amortera. Se det som ett sparande samtidigt. Alternativet är ju förstås att välja en sparform för pengen, men det kräver längre tidshorisont.

När jag köpte min första lägenhet var boräntan 14%. Idag betalar snittlånaren nära 1/10 eller 1,5%. Naturligtvis är detta toklågt och kan inte så förbli. Ekonomin tenderar att ju att pendla. Och det tror jag inte svenskarna är redo för.

Men vi tycks svenskarna vant sig vid rekordlåga räntor och därmed även med rekordlåga boendekostnader. Trevligt såklart, men stiger räntorna bara lite kan det snabbt bli chock-dyrt för den som vant sig vid en boränta på 1,5 %. Då kan det vara bra att ha en plan. Du har egentligen två vägar att välja mellan:

* Spara för att tåla högre räntor
* Amortera för att tåla högre räntor

För när den svenska bopriser är uppAtt tåla bobubblan +199 % mer än lönerna de senaste 20 åren är det såklart inte hållbart. Antingen måste lönerna upp bopriserna upp rejält. Men det finns sätt att skydda sig mot en bubbla. Ett av dem är att amortera.

Hur mycket talar vi om då? En familj som har ett lån på 3 miljoner kr betalar idag 3 750kr/mån i ränta. Stiger räntorna till 3 % (ränteläget för bara ett par år sen) fördubblas denna kostnad och de måste betala 8 500 kr varje månad. En väsentlig skillnad. Lägg till en belåningsgrad på 85 % och familjen är än mer utsatt.

Eftersom sparande på bara 2-3 års sikt är för kort för att känna en trygg avkastning, så behöver vi spara under längre tid eller snegla åt amortering.

Amorterar du idag minskar du inte bara ditt lån och din framtida räntekostnad, du vänjer dig också vid en högre boendekostnad. Och du har en marginal att ta av eftersom du vid kraftigt stigande räntor då kan dra ner på amorteringarna. Så passa på att amortera idag när räntorna är låga.

Att amortera har inte alltid varit en självklarhet för mig. Men i dagens läge, när rekordlåga räntor och kraftig bostadsbrist har fått alltfler att överbelåna sig, är det allt fler som borde se det som en nödvändighet. Bostaden är vårt livs största investering, men också så vårt hem och trygghet. Det är något som vi inte ska spela med.

Här mer om:    Undvik bobubblan     Amortera eller spara

Amorterar du idag? /Claes Hemberg

 

Dessutom:

Även hushåll med en låg belåningsgrad och låg skuldkvot kan amortera. Som ett alternativ till räntesparande. Det finns ingen logik i att spara i en korträntefond/sparkonto som i bästa fall er 0,5 % i ränta om du samtidigt har bolån som du betalar 1,5 % i ränta på.amortera eller spara

Har du ett sparande på en miljon kr på ett sparkonto är din ränteinkomst då 11 000 kr på ett år. Har du däremot lånat motsvarande summa är din ränteutgift istället 21 000, efter ränteavdraget. Som du ser en skillnad på 11 000 kr på ett år. Så att amortera slår i dagsläget räntesparandet. Dessutom blir du mer stryktålig och kan sova gott om natten.

Relaterade inlägg

Kommentarer