Över 40Rädda pensionen 20150 000 svenskar väntas få dubbel skatt, visar Skatteverket i dagens DN. Sifosiffror har varnat för det sedan tidigare. Ansvaret faller på pensionsbolagen som trampat rejält i klaveret när det inte givit sina kunder det klokaste rådet.  Spararna förtjänar en ursäkt. Och nu ökar naturligtvis pressen på politikerna att spararna visst ska få backa tillbaka pengar och slippa skatt.

Sedan 1 januari för ett år sedan så började nya regler bromsa privat sparande i pensionsförsäkring. Nu i januari var det dessutom helt stopp. Men försäkringsbolagen har tydligen inte lyckats täppa till, utan 100 000-tals sparade i fjol 2015 med dubbel skatt.

Det är en gammal sanning att många uppfattar pensionsbolagen som giriga när de inte låter folk ta ansvar för sina egna pengar med hjälp av flytträtten. Men när samma bolag inte stoppar dubbel skatt, trots att bolagen haft flera år på sig, lär det bli en kittel som kokar över.

För politikerna har samtidigt vägrat sparare att backa tillbaka. Ja, variant hade ju varit att skattevPensionsförsäkring - har du valt omerket medger uttag från konton med översparade pengar. Det vore en logisk gest, när sparare misstolkat reglerna. För ansvaret faller även på politikerna. Smått naivt har de litat på att pensionsbolagen ska sköta jobbet att förklara och vägleda svenska sparare.

Det har inte fungerat förr och fungerade bevisligen inte nu heller. Pensionsbolagens eviga tjatande om självreglering, att de själva ska sätta upp regler och följa upp dem, fungerar bevisligen inte alls. Återigen. Utan här krävs långt mer engagerade politiker, som inser att privatpersoner saknar en vettig konsumenträtt när det gäller deras största sparpengar i livet; pensionen.

Här mer om stoppet i pensionsförsäkringen. /claes hemberg

Ps. (Vanligt sparande i tjäntepension löper på som vanligt.)