Hedgefonder stängs ned

Hedgefonderna fallerHedgefonder (skyddade fonder) skyddar ibland väldigt dåligt. Senaste åren har jag inte mött någon sparare som talar varmt om sin hedgefond. Istället har 100-tals fonder lagts ned varje år senaste årtiondet. För just deras modell har fungerat dåligt under en tid. Nej, jag har ingen traditionell hedgefond på kontot. Jag sparar istället med en balans som tål börsoro. Det är inget trolleri utan bara lite lite sunt förnuft.

Senaste 20 åren har de blommat upp till idag 9 000 hedgefonder i världen. Bara senaste året har 785 tillkommit berättar Economist. Dessvärre stängde hela 674 ned under samma period. Året före var ingen större skillnad, då var siffrorna 814 mot 661. Och i år är det etter värre. Nu stängs fler än det öppnas..

Senaste det stängdes fler hedgefonder än vi såg nyöppnade var 2008-2009. Är vi där nu igen?

Kasten på börserna senaste åren har varit besvärliga. De följer nya mönster. Tittar vi på hedgefondernas dödsrunor senast åren så har andelen som kapsejsat efter finanskrisen legat på ca 80% procent av de nystartade.

Det har varit besvärlig år. Ekonomin och börsen rör sig snabbare och i nya rörelser, säger historikerna. Enligt skolboken ska ju börsen stiga när räntan är låg. Men vad händer då när räntan går ned och ned under fler år. Det är som att spelreglerna ändras så ofta att vet hur börsen ska avläsas. Det är här någonstans som allt fler gått fel. Balansen i sparandet

Nu väntar sig experterna ovanligt få nya fonder i år. Och de rena hedgefonderna är få. Trots att de lovar skydd… så tycks få intresserade.

Hellre är de allt oftare aktiefonder med inslag av hedge. De tillåter sig sälja ned aktier ibland. De tillåter sig vara likvida osv.

Mitt råd: Nej, jag har ingen traditionell hedgefond på kontot. Istället jobbar jag med rätt balans på kontot. Pengar att använda finns i räntor. Pengar att spara finns i aktiefonder och aktier. Det är aktiefonder som kan ge något. Analytikerna jag talar med letar efer aktier som har en uppköps-strategi, som växer genom uppköp. Den som lyckas med det tål motvind, säger de. Även om det också kräver tålamod, för även ett starkt bolag kan tappa fallhöjd när börsen stökar.

Hur sparar du i motvind?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer