Så pensionsparar jag

Av Johanna Kull

01 mar 16

Share

tillväxt o lågpris ger pensionVinnare i pensionsracet blir den som gör det enkelt. Bara så undviker vi misstag. Receptet är enkel och billig tillväxt. Jag väljer själv utifrån det receptet och siktar på att ta ut 80-90 % av slutlönen. Dessutom blir sparandet tåligt och jag inte behöver välja om, pensionspengarna klarar sig själva.

Till pension sparar jag mest i fonder. För att inte behöva bevaka dem. I mitt kortare sparande har jag oftare aktier. Mina två käpphästar är:

Brett och Billigt. Det gäller alla min tre potter; mitt privata pensionssparande, PPM-pengarna och tjänstepensionen. Sedan kan vi alltid göra några häftigare val, men ta det som överkurs. Först behöver vi en stabil bas:

Brett
Brett sparande fungerar som ett skydd. Det växer tåligt. För det sprids ut över stora länder. Dessutom får jag mest mogna stabila bolag. För naturligvis väljer jag aktiefonder. Jag ska ju spara i många år. Bredast tänkbara är globalfonder. I PPM är den välkända och starka PPM-soffan byggd just så. I pensionen via jobbet finns ofta globalfonder i urvalet.

Billig
Billigt val är viktigt i själva fondvalet. Eftersom vi sparar länge vill vi att det läcker avgifter så lite som möjligt. En vanlig läcka (kan annars dränera bort halva pensionen). En billig fond kostar bara 0,2-0,4 % per år. Jämför det med vanliga fonder som kostar 4 gånger mer, men inte ger någon mer tillväxt. De billiga finns mest i global och Sverigefonder.

Länsförsäkringar global och SPP Sverige är bra exempel. De åker med börssnittet och du blir inte beroende av en förvaltare. Här en lista över lågprisfonder.

En extra växel
Du kan också pröva att lägga en tiondel av pengarna på något som väcker ditt intresse. Du som aktienörd skulle kunna välja pensions-aktier som breda Latour, Investor, Melker Schörling. Aktier som ägs och leds av tydliga ägarfamiljer. Du som inte följer aktier kan istället lägga en fjärdedel i billig Sverigefond. Ytterligare en extra växel kan vara en tiondel tillväxtfond. Vi talar om breda fonder som tål överraskningar.

Mina PPMfonder okt 15För chansare
Nog finns de pension-chansare som har tur att välja rätt aktie och få en pension. Men jag personligen vill inte gissa min pension, utan siktar på 80-90 procent av slutlönen. Därför lägger jag inte mer än max 1/10 av min pension på hugskott och häftiga val. Här kan jag om inte aktier välja några 3-4 smalare fonder. Smalare fonder kan vara länder och branscher. Aktier här kan vara investmentbolag eller bolag som H&M.

Själv har jag valt att vara aktiv i min PPM-portfölj. Som bas har jag soffan, men jag har också kryddat med 4 fonder som jag valt ut själv tycker är extra intressanta. Dessa val utvärderar jag ett par gånger per år.

Ja, gör det enkelt så att du vet att det blir en pension. Och om du vill gör det lite extra intressant, för att locka dig att kika in på kontot ibland. Men chansa inte med stora pengar. Min pension vill jag ska finnas där. När jag vet att jag behöver den.

Min PPM-portfölj      Få tjänstepensionen att växa mer     Spara efter pensionsförsäkringen

Hur tänker du med ditt pensionssparande?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer