1/5 Filippinerna

Linda Blom 2(Manila/Shenzhen) Filippinerna tillhör ett av 3o-talet mellanstora länder som växer i skuggan av länder som Kina, Indien och Brasilien. ”Fillipinerna är ett av de absoluta snabbväxarna. Befolkningens språk, födelsetal, råvaror, turism och servicekänsla är något utöver det vanliga”, säger Linda Blom, vid Fim:s frontierfond. Mer om årets sparar-resan.En femtedel av Lindas fond består idag av filippinska bolag. Men det kommer att variera starkt, förklarar hon som här har mest hittat fastighetsbolag och servicebolag till portföljen.

Filippinernas tillväxt på 7-8% gör dem till ett av världen starkaste ekonomier. Deras öppenhet för omvärlden gör landet väldigt intressant, även om den politiska situationen är otydlig och det saknas politisk kraft att ta tag i kniviga frågor om tunnelbanor, tåg, vägar och energi.”

8% tillväxt per år innebär att de kort sagt dubblar sin ekonomi var tionde år, vilket är en imponerande sanning, när Sveriges 1% dubblar ekonomins storlek på 90 år. IMF talar i dagens morgontidning här om att ekonomin kanske når 11% närmaste 3-7 åren. Hiskliga siffror…

”I fonden hade vi senast haft en övervikt vid Saudiarabien som nyligen öppnade sina börs. Men när oljepriset föll valde vi att kraftigt minskade vi snart innehaven. Nu är Filippinerna istället vår största pott, med 1/5 av fonden, vilket är en mycket stor andel.”linda blom

Anledningen är att Filippinerna märks som ett stabilare val för investerare. Deras valuta är mindre känslig. Tack vare en stor arbetskraft som verkar i andra länder och skickar hem pengar. Landets export är mindre känslig, tack vare stor kundservice-export vilken är mer konjunkturtålig. Samtidigt är Linda Blom inte helt övertygad.

”Får vi en sättning i världsekonomin kan givetvis pengar söker sig från små ekonomier till de stora. Det är vanligt. I Filippinerna finns ännu en oro. Kanske en sämre konjunktur skulle tvinga de filippinska gästarbetarna över världen att åka hem igen. Det skulle vara ett stort avbräck. Det gäller också att ha koll på presidentvalet i maj. Här finns många långsiktiga frågor i rampljuset. Bygga så att Manila fungerar borde stå högt på agendan men gör det inte…”

Sparar du i en frontierfond?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer