Forum-frågor

Av Johanna Kull

15 mar 16

Share

har vi sett botten på börsen8 av 10 sparare tror att börsen kommer att falla. Och det är centralbankerna som är bovarna i dramat. Under Avanza forum på Globen ställde jag frågor till svenska folket. Svaren var blandade. En dyster börssyn mildras av att portföljen är bred och tål motvind. 3 av 10 måste dock jobba med både balansen och bredden.

4tror du centralbankena skapar nästa bubbla av 5 sparare är skeptiska och tror inte att vi har sett botten på börsen. Bland experterna i den avslutande börspanelen är bilden mer blandad. Henrik Söderberg på Carnegie tycker att man ser tendenser till att det lugnat ner sig lite. Catrin Jansson på Enter tycker att det är svårt att gissa vart börsen är på väg. Placeras chefredaktör Tomas Linnala menar att det beror på om det blir någon Brexit eller inte.

har du ett sparande som tål motvindI spararnas ögon är det snarare centralbankerna som kommer att få börsen att rasa. 8 av 10 tror att det är dem som skapar nästa bubbla. Denna oro delar de med SvDs Andreas Cervenka som blev intervjuad på scen av finansmannen Sven Hagströmer.

Trots spararnas mörka börssyn är de inte oroliga. 7 av 10 uppger att de har ett sparande som tål motvind och ett eventuellt börsfall kommer inte få dem ur spår.

sparar du i hållbara fonderHållbara fondbetyg kommer strax, men 7 av 10 tycker inte att det är en fråga för dem. Fondförvaltare börjar däremot alltmer tala om den finansiella risken av att spara i icke hållbara bolag. Så trycket utifrån är allt stort. Med den nya märkningen är det också troligt att även privatspararnas får upp ögonen för frågan i takt med att det blir enkare att navigera i den hållbara djungeln.

kan du tänka att köpa i medtechMedtech och biotech lockar däremot redan nu. Majoriteten tycker att det är intressanta branscher. Hoppas de är medvetna om att det är ett svängigt sparande, bara senaste veckan har dessa bolag fallit ca 5 %. Här ser vi två typer av sparare. Dels de som är fullmatade i branschen och känsliga för svängningarna. Dels de som följer skolboken, har max 10 % sparat här och därför är tåliga för de häftiga kasten.

Lika många som kan tänka sig att köpa aktier i branschen lockas också av de gästande bolagen. 6 av 10 sparare kan tänka sig att köpa aktier i Fingerprint, Tobii eller Cellavision. Intervjun med deras VD:ar kan du se här.   

kan du köpa aktierDessa frågor är bara en bråkdel. Under hela kvällen ställdes drygt 250 frågor till våra 17 gäster. Här kan du se hela kalaset.

Vad står på din önskelista för Forum 2017?  /Claes Hemberg

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer