467 564 personer översparade

Pensionsförsäkring stoppasNära en halv miljon svenskar får dubbel skatt efter att de sparat för mycket i fjol. Och misstagen fortsätter ofta även detta år. För banker och försäkringsbolag har inte tagit frågan på allvar utan misslyckats att förklara de nya skattereglerna, när avdraget för pensionsförsäkringar trappades ned 2015. 1 077 miljoner för mycket har vi sparat. En vinnare finns bara: bankerna tjänat 16 miljoner i fondavgifter på och 8 miljoner i kontoavgifter på översparandet. Kraven på att kunna backa ur pensionskontona borde nu höjas igen.

Alla som sparat mer än 1 800 kr i en privat pensionsförsäkring eller IPS får dubbel skatt för 2015. Skattreglerna har nämligen ändrats.

Det var inför 2015 som rätten till skatteavdrag sänktes från 12 000 kr till 1 500. Och nu är avdragen helt borta. Men detta har inte sparare upptäckt. Att spara till pension är

Naturligtvis borde banker och försäkringsbolag helt stoppa möjligheten att sätta in pengar på privata pensionsförsäkringar och IPS. Eftersom spararna inte förstår de nya reglerna.

Sedan behöver politikerna inse sitt ansvar. Ändrar du skatter så är det rimligt att du förklarar detta för allmänheten. Att lita på bankvärlden fungerar bevisligen inte.

Och det värsta är att sparandet fortsätter. Därför:
1) Politiker borde direkt uppmanar banker att stoppa kontona.
2) Sedan behöver politikerna öppna för att svenskarna ska kunna backa ur översparade pensionskonton. Det är mycket rimligt med tanke på att banker, pensionsbolag och politiker inte skött det som rimligen borde vara deras uppdrag; att förklara.

Har du översparat? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer