Låt banken betala amorteringen

nyrenoverad-bostadAmorteringskravet införs 1 juni. Priserna på bostäder lär stiga något inför lagändringen. Men spring inte och köp bostad bara för att slippa kravet. Att amortera är naturligt. Se istället till att pruta rejält på boränta, så kan bobanken betala din amortering.

Senaste vi såg debatten om amorteringskravet så steg priserna på bostäder tämligen direkt. Vi är beredda att betala lite extra för att slippa ett tvång.  (2% per år ned till 70% belåning)

Därför kan vi nu återigen vänta oss stigande priser på bostäder, några 3-4 procent inför första juni är helt naturligt. Eftersom många ovana köpare lätt överreagerar när de hör talas om ”nya krav”.

Å andra sidan lär priserna falla tillbaka under sommaren, när amorteringskravet ingår för alla boköpare. Så får jag ge ett råd, så är det;

  1. Strunta i amorteringskravet, leta och jämför istället bland 100 olika boenden, och hitta verkligen det rätta, eftersom vi talar om vårt livs stora utgift.
  2. Ta inte amorteringskravet som ett hot eller något ont. Det är naturligt. Att minska sina kostnader så att vi inte lägger 40-50% av vår ekonomi på att bo, borde gälla de flesta svenskar.
  3. Lägg också tid på att pruta boräntan. Just nu snittprutar vi 5 200 kr per år. Låt så bolånebanken betala din amortering.

Prutskolan      Se upp för ränteflörtar

Vad säger du om amorteringskravet?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer