Davegårdh pratade aktier som få

Björn DavegårdhBjörn Davegårdh, 68 år, är en av de få riktigt personliga röster som gjort aktier begripligt och intressant, för de många. Han pratade alltid med en särskilt ärlig entusiasm och nyfikenhet. En röst som tyvärr plötsligt tystnat.Senast jag mötte honom Björn, för bara någon månad sedan, var han med raska steg påväg till en middag med ”brorsan och några andra pratiga gubbar”.

Det var med brorsan Tore han också startade en nyhetstjänst kring börsen för jämt 30 år sedan. ”Vi faxade ut aktieanalyser och nyheter. Alla stora banker ville ha våra grejor. Det var en rolig och bra affär”.

Sedan gjorde de om formatet till papperstidningen Börsveckan, som än i dag levererar matnyttiga aktieanalyser, kommentarer och portföljer.

Björn kunde visst aktier och börs som få, men för mig var han mest av allt Björn gillade människor. Det var alltid så påtagligt. Han ville diskutera, förklara, locka och underhålla.

De flesta har nog sett och hört Björn på estraden. Han var en ofta anlitad expert som gav sina personliga ord och tankar kring börs och aktieval.

Han satt inte bara på lång erfarenhet och kunde koppla ihop dagsaktuella händelser till historiska preferenser. Han kunde också bolagen in i detalj. Och berättade vad han själv köpt och sålt. En riktig folkbildare i aktier och börs. En röst som gav siffror kött och blod på ett ofta humoristiskt och särskilt varmt sätt. Så bär jag med mig Björn och tänker; sådana människor behöver vi många fler av. /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer