Köpa A- eller B-aktier?

Av Johanna Kull

17 mar 16

Share

Vad är skillnaden mellan en A- och en B-aktie? Vilken sort ska jag köpa? Det är en mycket vanlig fråga. För oss småsparare finns det ett enkelt svar, köp den mest handlade aktien.

Ett bolag kan ge ut olika slags aktier, det vanligaste är A- och B-aktier. Varje aktie representerar en lika stor ägarandel, men det finns andra viktiga skillnader. I regel har A-aktier fler röster på bolagstämman, det motsatta kan även förekomma, men det är ovanligt.

A-aktier är populära hos huvudägare, t.ex. grundaren av ett företag, som vill behålla kontrollen trots att nya ägare kommer in med nytt kapital.

För oss småägare är det däremot hög handel och låg kurs som är viktigast. Det hittar vi i regel i B-aktierna. En något högre rösträtt är inget att sträva efter då effekten vid små innehav bara är marginell.

Innan du handlar är ett tips att titta på antalet aktier och handeln i aktien. T.ex. så finns det 20 gånger fler B-aktier än A-aktier i Tele 2. Ett enkelt val för oss småsparare med andra ord.

Det finns också bolag, som ger ut C-aktier. Det är samma sak här. Är du osäker på vad du ska köpa, jämför och använd ditt sunda förnuft innan du lägger en order.

Vilka aktiefrågor har du? /Claes Hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer