Lågpris inte superhållbart

De svenska lågprisfonderna lyckas inte riktigt med Hållbara lågprisfonder Svhållbarheten. Inte en enda får högsta möjliga betyget 5. Bäst är istället Aktiespararnas topp Sverige. Populära Spiltan investmentbolag överraskar däremot nedåt.

Antalet lågprisfonder har ökat snabbt de senaste åren. Idag talar vi om 60-talet fonder. De mest valda är Sverigefonder. Men här är betygen i hållbarhet inte på topp.

Ingen fond tillhör de 10% bästa och får 5 i betyg. Två tillhör nästa bäst och får 4 betyg. Antalet med 3 är desto fler. Men två får riktiga bottenbetyg.

Fondbetyg hållbarhetVad som överraskar mig är de fondbolag som ofta gör sin röst hörd med ord som ”vi är hållbarast i Sverige. Här får de bara 3:or i betyg. Det är inte särskilt imponerande efter alla ord om hållbarhet, etik mm.

Aktiespararna vinner tävlingen med råge. Här talar vi om 30 bolag i en bred fond billig fond. Den borde vara förstahandsvalet för den som vill välja hållbar och billig Svergiefond. Däremot får populära Spiltan Investmentbolag förvånansvärt svaga betyget 1. Vad det beror på vet jag inte, utan får jag be att återkomma till.

Nu ser jag fram mot att fondbolagen tar åt sig av den kritik som finns indbäddad i betygen. Redan till sommaren kanske några fondbolag har justerat sina innehav. Rena indexfonder följer ju ett snitt, så de lär inte byta fot, men de mer aktivt förvaltade borde här kunna visa att de lever upp till begreppet aktiv.

Att Spiltan investmentbolagfond inte lyckas bättre beror på att betygen där är närmast felsatta. De har betygsatt själva huvudkontoren och inte de underliggande aktierna. Det gör att betygen idag inte fungerar för investmentbolag. Snart ska dessa betyg rättas till.

Vilken hållbarhet kräver du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer