Aktiva fonder ger mindre

Av Johanna Kull

22 mar 16

Share

9 av 10 aktiva fonder är sämre än börssUndvik aktiva fondernittet. Ingen fondkategori slår snittet. Aktiva fonder är i regel sämre än indexfonder både bland Europa, USA och tillväxtmarknader. Det står klart efter en studie av 25 000 fonder.  

Se upp för rådgivare som talar om ”våra bästa aktiva fonder”. Orden är oftast nonsens.

Nya siffror visar att 80% av aktiva Europafonder inte slår sitt index senaste 5 åren. Går vi tillbaka 10 år har hela 86% missat att slå sitt index, enligt en studie från S&P Dow Jones Indices.

Det är inte en enskild fondkategori som drar ner resultatet utan det ser lika trist ut i hela spannet av fonder.

99 procent av USA-fonderna underpresterade, 97 procent av tillväxtmarknadsfonderna och 98 procent av globalfonderna.

Svenska sparare är på rätt väg. För fem år sedan var endast 5 % av sparkapitalet i lågprisfonder. Idag närmar sig nivån 14 %.

De nya siffrorna betyder inte att de bra aktiva fonderna inte finns. M9 av 10 aktiva fonder missar målen de är en mycket ovanliga och hotad art som närmast ingen bank tycks lägga några pengar på. Att hitta dem tar tid och du måste i så fall hålla förvaltaren i örat varje år, för att se att hen fortfarande sitter på sin stol och gör sitt jobb. Och de få som trots allt lyckas slå snittet orkar oftast ändå inte hela vägen. Eftersom deras avgifter drar ned dem i sämsta klass.

S&Ps analys poängterar också vikten av att titta på utveckling över flera år. Alla har vi våra turår, så även fondförvaltare. Det finns några bra förvaltare där ute, men de är inte lätta att finna. På ett år är det möjligt att slå marknaden, men att göra det över tid är väldigt svårt.

Sifforna kunde inte vara tydligare. Som sparare måste vi ifrågasätta vad det är vi betalar för. Och stirra dig inte blind på ett enskilt år, gå tillbaka 10 år och jämför. Tillhör fonden den tiondel som faktiskt lyckats? År efter år efter år?

Hur vet du om du är en aktiv sparare?

Handen på hjärtat när tittade du över dina fonder och framför allt: När bytte du bort en usel fond mot en bättre. Gör du detta varje år? Annars är en billig globalfond sannolikt bästa sparrådet, för din plånbok. SPP global 100 kan vara ett val.

Vill du ha lite överkurs så välj en billig Sverigefond. Aktiespararnas topp 100 är både billiga och få höga hållbarhetsbetyg enligt Sustainalytics.

Först som växel tre kan jag tipsa om tillväxtfonder. Billigast här är Länsförsäkringar tillväxt.

Ps i Holland var det extra jobbigt att vara bankrådgivare: 100 procent av deras aktiva fonder har missat index senaste åren.

Vilka aktiva fonder sparar du i? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer